Že 26. Furmanski praznik

Furmanski praznik bo v nedeljo v Postojni že 26. leto zapored oživil tovorniško in prevozniško tradicijo kraja.

 Foto: Veronika Rupnik Ženko
Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Na prireditvenem prostoru pri Postojnski jami bo živahno od jutra do poznega večera. Predstavilo se bo več kot 40 razstavljalcev domače in umetnostne obrti (kovač, sedlar, kolar, sodar, lončar, rezbar, čevljar ...), priredili bodo tekmovanje v kuhanju lovskega golaža, tekmovanje v igranju na diatonično harmoniko, prikazali žganjekuho, kovanje konja, dresurno jahanje, terapijo s pomočjo konj in še marsikaj.

Osrednji dogodek bo tudi letos sprevod furmanov s konji, vozovi in tovori. Na pot bodo krenili izpred Tica pri Mercatorju, šli po Tržaški mimo hotela Kras in na prireditveni prostor. V sprevodu bodo med drugimi tudi 130 let star koleselj, volovska vprega, lojtrnik z romarji, ročna gasilska brizgalna iz leta 1894, voz s podokničarji, nevesto in njeno doto.

Zvečer bodo za zabavo z glasbo in plesom nastopili Manca Špik in Isaak Palma ter hišni ansambel Avsenik.

Organizator, Turistično društvo Postojna, pričakuje kar 10.000 obiskovalcev, sta na včerajšnji predstavitvi praznika povedala Marica Gombač in Srečko Šajn iz TD Postojna. Vstopnine ne bo. Če bo deževalo, bodo prireditev prestavili na prihodnjo nedeljo. HR


Najbolj brano