Že 21. Kraški Oktoberfešt

Z jesenjo se v borov gozdiček v Praprotu vrača tradicionalni praznik Kraški Oktoberfešt, ki ga prireja slovensko kulturno društvo Vigred. Letošnja, že 21. izvedba praznika, se bo odvijala pod šotorom od jutri do nedelje.

Fotografija je simbolična. Foto: Ivan Merljak
Fotografija je simbolična. Foto: Ivan Merljak

PRAPROT > Oktoberfešt je tradicionalni praznik piva, ki so mu organizatorji dodali še bogat spremljevalni program. V okviru Oktoberfešta vsako leto poteka tudi Muzikfešt, tekmovanje v briškoli in extempore za najmlajše, nedeljsko jutro pa je že tradicionalno rezervirano za pohod Na Krasu je krasno, ki ga društvo zadnjih dvanajst let prireja v sodelovanju z jamarskim društvom Grmada, smučarskim klubom Devin, razvojnim društvom Pliska in krajevno skupnostjo Tublje.

Za veselo vzdušje ob jutrišnjem odprtju bodo poskrbeli otroci in mladi iz Šempolaja, Nabrežine in s Proseka, zatem bo zapela klapa Semikanta iz Kopra. Sobotno dogajanje se bo začelo ob 15. uri z likovnim extempore za otroke in mladino ter turnirjema v briškoli in šahu. Sledila bo delavnica folklornih plesov s folklorno skupino Stu ledi iz Trsta, ki bo zvečer prikazala, kako se je nekoč plesalo na vaških “brjarjih”. Zvečer bodo za zabavo in ples igrali Kraški muzikanti in mlada skupina Love Guns.

V nedeljo bodo na svoj račun prišli ljubitelji pohodništva. Zbirno mesto je v Praprotu do 9.30, od tam jih bodo organizatorji z avtobusi odpeljali v Tublje, kjer bo ob 10. uri start pohoda. Ob 16.30 se bo pod šotorom začel 20. Kraški Muzikfešt, tradicionalno srečanje amaterskih ljudskih godcev in pevcev od Krasa in Istre do Benečije ter raznih koncev Slovenije. Festival je namenjen vsem, ki obiskujejo glasbene šole ali tečaje, godbenikom, muzikantom samoukom in drugim, ki radi kaj zaigrajo. Muzikfešt je razdeljen v dve kategoriji: otroci do 14. leta in odrasli, skupina pa je lahko tudi mešana. Prijave zbirajo do jutri na telefon 031/397-938 ali na e-mail tajnistvo@skdvigred.org.

V nedeljo bo Višja strokovna šola iz Sežane prikazala obdelavo kraškega kamna in razstavljala izdelke študentov, vse tri dni pa bosta na ogled še razstavi gob Gobarskega društva Sežana z nasveti članov in razstava Kamen, ki jo je pripravilo društvo Vigred v sodelovanju z narodno in študijsko knjižnico iz Trsta, saj je bil prav kamen pomemben vir preživetja za domačine. PV


Najbolj brano