“Zdravstveni zapleti se žal dogajajo tudi ob rojstvu otroka in so za vse nas najbolj pretresljivi”

V Bolnišnici Postojna so v odzivu na odločitev koprskega sodišča, ki ji je naložilo plačilo 800.000 evrov odškodnine zaradi zapletov pri porodu iz leta 2005, zapisali, da obžalujejo zaplet pri porodu in stisko družine. Ob tem pa se je direktor bolnišnice Aleksander Merlo zavzel za čimprejšnjo vzpostavitev nekrivdnega sistema odškodnin.

Direktor bolnišnice Aleksander Merlo se je zavzel za čimprejšnjo vzpostavitev nekrivdnega sistema odškodnin. Foto: Tamino Petelinsek
Direktor bolnišnice Aleksander Merlo se je zavzel za čimprejšnjo vzpostavitev nekrivdnega sistema odškodnin. Foto: Tamino Petelinsek

POSTOJNA > V Bolnišnici Postojna so z odločitvijo Okrožnega sodišča v Kopru, ki je v ponovnem sojenju o zadevi razsodilo brez ponovne obravnave, seznanjeni, je v sporočilu za javnost zapisal Merlo.

Na vsakih tisoč rojenih otrok se rodita dva s cerebralno paralizo

Ob tem je poudaril, da njihovo strokovno delo vodi prizadevanje, da se rodi zdrav otrok in da ostane zdrava tudi mama, a da je včasih narava močnejša. "Zdravstveni zapleti se žal dogajajo tudi ob rojstvu otroka in so za vse nas najbolj pretresljivi," je pojasnil Merlo. Dodal je, da zaradi zapleta pri porodu iz leta 2005 sodni postopki, da bi družina otroka s cerebralno paralizo v krivdnem sistemu odškodnin lahko pridobila denarno nadomestilo, trajajo od leta 2008.

Ob tem je pojasnil, da se v povprečju na vsakih tisoč rojenih otrok rodita dva s cerebralno paralizo. Trajna poškodba možganov in s tem okrnjena gibljivost otroka je po njegovih navedbah večinoma posledica razvojnih nepravilnosti v maternici, kar se lahko odrazi tudi z zdravstvenim zapletom med porodom.

Koprsko sodišče je porodnišnici v Postojni že marca lani naložilo plačilo 845.000 evrov odškodnine zaradi zdravniške napake, zaradi katere je leta 2005 otrok družine iz Nove Gorice pri porodu utrpel hudo pomanjkanje kisika in s tem trajne možganske poškodbe. Višje sodišče je nato januarja letos prvotno sodbo razveljavilo zaradi napake v postopku, zdaj pa je koprsko sodišče podobno kot v prvem sojenju prizadeti družini prisodilo visoko odškodnino, eno najvišjih tovrstnih odškodnin v Sloveniji. Pričakovati je, da se bo porodnišnica, ki vseskozi zavrača odgovornost, vnovič pritožila, smo poročali v PN.

Ker nekrivdnega sistema odškodnin v Sloveniji ni, se bolniki in svojci podajo na dolgo sodno pot

Zato so v postojnski bolnišnici prepričani, da morajo biti družine v takšnih primerih skozi nekrivdni sistem odškodnin upravičene do pravičnega denarnega nadomestila zaradi zdravstvenega zapleta, "četudi v postopku vodenja poroda ni bilo nobene zdravstvene napake".

Ker nekrivdnega sistema odškodnin v Sloveniji ni, se morajo po direktorjevih besedah posledično bolniki in svojci, da bi lahko prejeli denarno nadomestilo, ki jim pripada, podajati na dolgo in negotovo sodno pot, na kateri se trudijo s pomočjo odvetniških ekip zdravniku in bolnišnici dokazati krivdo za zdravstveni zaplet, saj v nasprotnem primeru do denarnega nadomestila niso upravičeni.

Krivdni sistem odškodnin je po besedah direktorja postojnske bolnišnice krivičen in ponižujoč za vse vpletene. Nekrivdni sistem odškodnin pa bi to nepravilnost in krivico v slovenskem zdravstvenem sistemu odpravil, je ocenil Merlo.

Direktor bolnišnice pa je glede odziva na sodbo sporočil, da bodo primer "preučili in ustrezno ukrepali".

STA


Najbolj brano