Zdravstveni dom je talec političnih sporov

Ilirskobistriška občina od zdravstvenega doma zahteva, da spoštuje nov odlok o ustanovitvi zavoda, ki občini v svetu zavoda daje bistveno večjo moč. In še, da začne s postopkom izbire novega direktorja. V zdravstvenem domu odlok medtem sodno izpodbijajo, njegov prvi mož, ki po novem ne bo mogel več kandidirati, pa očitke o oklepanju položaja zavrača.

Predsednica sveta zavoda Marija Pejković si želi, da bi v 
korist zaposlenih in pacientov na miren način našli izhod iz 
neljube situacije, v kateri se je znašel zdravstveni dom.  Foto: Lori Ferko
Predsednica sveta zavoda Marija Pejković si želi, da bi v korist zaposlenih in pacientov na miren način našli izhod iz neljube situacije, v kateri se je znašel zdravstveni dom.  Foto: Lori Ferko

ILIRSKA BISTRICA > Občina Ilirska Bistrica je pred novim letom sprejela nov odlok o ustanovitvi Zdravstvenega doma Ilirska Bistrica. Ena bistvenih sprememb, ki jih je prinesel s ciljem racionalizacije, je, da poslovodna in funkcija vodenja strokovnega dela nista več ločeni, zato bo moral imeti nov direktor najmanj visoko strokovno izobrazbo ustrezne zdravstvene smeri. To pomeni, da se dosedanji dolgoletni direktor, ekonomist Vojko Mihelj, ki funkcijo trenutno opravlja kot vršilec dolžnosti direktorja, ne bo mogel potegovati za še en mandat.

Z novim odlokom se spreminja tudi sestava sveta zavoda, ki po novem ne bo imel več sedem, temveč devet članov. Uporabniki bodo ohranili dva, zaposleni bodo namesto treh imeli le še dva, večino v svetu pa bo s po novem petimi (prej dvema) člani imel ustanovitelj, kar bi lahko pomenilo tudi politično nadvlado nad zdravstvenim domom. Občina Ilirska Bistrica je dodatne tri člane v svet že imenovala, dva dosedanja pa na predlog župana razrešila in nadomestila s politično ustreznejšima, kot so zamenjavo označili v opoziciji.

Zdravstveni dom ni sledil odloku

Zdravstveni dom pa medtem svojega statuta v zakonskem roku ni uskladil z novim odlokom, zato je ilirskobistriški občinski svet na zadnji seji svetu zavoda naložil, naj to stori v 30 dneh in nato prične s postopkom imenovanja novega direktorja.

V zdravstvenem domu so zdaj tako razpeti med pozivom ustanovitelja in čakanjem na sodni razplet. Mihelj nam je povedal, da je zdravstveni dom zaradi suma nezakonitosti določenih določb v odloku, na katere so opozarjali že pred sprejemom, na upravno sodišče namreč vložil tožbo za odpravo nezakonitosti in zahtevo za izdajo začasne odredbe za odložitev izvrševanja odloka. Sodišče je zahtevo zavrnilo, po pritožbi zdravstvenega doma pa je vrhovno sodišče zadevo vrnilo sodišču prve stopnje v nov postopek. To je tožbo ponovno zavrglo, zdravstveni dom pa se je spet pritožil. Mihelj je opozoril tudi na sporno sestavo sveta zavoda v prehodnem obdobju, ki bo po že sprejetih odločitvah občinskega sveta imel deset namesto devet članov (v njem so še vedno trije predstavniki zaposlenih), zato “bodo vse odločitve nezakonite, kar lahko pomeni hude in nepopravljive posledice za zdravstveni dom,“ je dodal.

Mihelj išče novo službo

Župan Emil Rojc je očitke o nezakonitostih zavrnil. Po njegovih besedah je odlok trenutno veljaven, zdravstveni dom pa je zato, ne glede na vzporedne sodne postopke, dolžan z njim uskladiti statut. “Zavedam se stiske gospoda Mihlja, ki bi si verjetno želel ostati direktor še naprej, a to, kar počne, ni primeren način,” je dejal Rojc. Mihelj pa je nasprotno ocenil, da bi bilo pred uskladitvijo statuta smiselno počakati na izid sodnega postopka, a da bo svetu zavoda kljub temu predlagal poenostavljene rešitve, po katerih se bo zdravstveni dom držal postavljenih rokov in zadovoljil naloženo. Sicer pa je dodal: “Položaja se niti ne morem niti ne nameravam več oklepati, saj že dolgo opažam, da sem bistriški oblasti odveč in ob tem, da vestno opravljam funkcijo v.d. direktorja, že aktivno iščem novo službo”.

Svet zavoda bo problematiko obravnaval na torkovi seji. “Cilj je, da se situacija v zdravstvenem domu popravi, da najdemo pravi izhod. Upam, da bo več pametnih glav prišlo do kompromisne rešitve. Moramo misliti na 80 zaposlenih in zadovoljstvo uporabnikov. Cilj je mir,” nam je dejala predsednica sveta, zdravnica Marija Pejković.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano