Zdrava in okusna hrana

Evropski projekt o vzgoji za zdravo prehrano (PESCA), ki se je med letoma 2012 in 2014 odvijal v šestih osnovnih šolah na Postojnskem, Pivškem in Bistriškem, je nagrajen kot najboljši evropski projekt na območju primorske in notranjske regije.

Tako živahno je bilo na zaključni predstavitvi šestih lokalnih 
jedi, pripravljenih iz lokalnih živil.
Tako živahno je bilo na zaključni predstavitvi šestih lokalnih jedi, pripravljenih iz lokalnih živil. 

POSTOJNA > Postojnsko-pivški-bistriški projekt o zdravi hrani je prejel največ glasov ljudstva med predlaganimi projekti v regiji, ki so bili podprti z denarjem evropskega socialnega in kohezijskega sklada ter evropskega sklada za regionalni razvoj.

Namen projekta, v katerem so med enajstimi partnerji iz Slovenije in Italije sodelovali tudi Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom, Občina Postojna in Kmetijsko gozdarska zbornica Nova Gorica, je bil spodbuditi uporabo tradicionalnih lokalnih proizvodov v šolski prehrani.

V šestih osnovnih šolah, ki so sodelovale v projektu, so v šolsko prehrano vključili tradicionalne jedi s pomočjo senzorno kognitivne metode, ki jo je razvila Univerza v Trstu. Te jedi so predstavili na nedavnem dnevu odprtih vrat evropskih projektov v Postojni. Skuhal jih je kuharski mojster Rihard Baša, obiskovalcem pa so jih postregli učenci osnovnih šol, ki so sodelovale v projektu.

V OŠ Rudolfa Ukoviča iz Podgrada so pripravili telečjo obaro z zdrobovimi žličniki, v košanski šoli jed passatelle v goveji juhi, učenci šole v Kuteževem so ponudili postrvje hamburgerje s krompirjem. Učenci OŠ Miroslava Vilharja iz Postojne so postregli pečeno ajdovo kašo z jabolki in skuto, podružnična osnovna šola iz Hruševja joto s kislo repo, OŠ Antona Globočnika pa bučno mineštro. KKV


Najbolj brano