Zbrali več kot tisoč podpisov

Konec tedna je bil v Ilirski Bistrici v znamenju zelo gostega prometa proti hrvaškemu morju in tudi proti notranjosti Slovenije. Nič manj pa dogajanja niso zaznamovale protestne akcije proti novemu pravilniku o centrih za opravljanje vozniških izpitov, ki ukinja možnost izpitov v bistriški občini.

 Foto: Tomo Šajn
Foto: Tomo Šajn

ILIRSKA BISTRICA > Akcijo zbiranja podpisov proti omenjenim spremembam pravilnika, ki nalaga bodočim voznikom opravljanje praktičnega dela izpita bodisi v Postojni ali celo v Kopru ali v Ljubljani, je sprožilo vodstvo bistriške občine na čelu z županom Emilom Rojcem, saj je nezadovoljstvo ljudi zelo veliko. V minulih dneh so podpise zbirali na sedežu občine, veliko akcijo podpisovanja pa so organizirali v petek, 1. avgusta, na semanji dan, ko pride v stari del Bistrice praviloma veliko ljudi.

Kot so nam povedali v uradu župana, so do petka opoldne zbrali že 872 podpisov. Z akcijo zbiranja pa so nadaljevali tudi v soboto v Trnovem, kjer je obenem potekal miren protest občanov, ki so s prečkanjem ceste na prehodu za pešce hoteli opozoriti, da se ne strinjajo z določbami novega pravilnika. Pa ne le to, ljudem je očitno dovolj državne politike, ki sistematično seli državne urade drugam, največkrat v 35 kilometrov oddaljeno Postojno.

Protestni sprehodi čez prehod za pešce pri tehnični trgovini Mercatorja niso kdove kako ovirali pretočnosti prometa, saj so za red skrbeli policisti. Kakšnih osem smo jih našteli, ki so bedeli nad prehodom. Ko se je skupina protestnikov pomaknila približno sto metrov navzgor, do drugega prehoda, so policisti pohiteli za njimi in tudi tam poskrbeli za red. Približno 30 udeležencev na čelu z županom je s sprehodi vztrajalo dve uri.

Ob protestni akciji so na stojnici zbirali nove podpise. Ker ljudje podpisujejo protest tudi v nekaterih gostinskih lokalih in pred trgovskimi centri, je njihovo število naraslo na več kot tisoč. Župan Rojc je povedal, da bodo s protesti nadaljevali ves avgust, če jim resorno ministrstvo ne bo odgovorilo na dopis, v katerem občina zavrača sprejem takšnega pravilnika. Župan je dejal, da bodo proteste zaostrili ne glede na to, ali jih bo policija poskušala preprečiti.

Bistriška policija, ki se vsa leta zelo poredko, skorajda nikoli, ne zmeni za poletno prometno gnečo na glavni bistriški ulici, je kar naenkrat našla čas in naredila red.

TOMO ŠAJN


Najbolj brano