Zavzemala se bo za obvoznico

Čeprav je nova hrpeljsko-kozinska županja Saša Likavec Svetelšek od prejšnjega župana Zvonka Benčiča Midreta podedovala zajetni minus v proračunu, za plačilo katerega se je morala občina zadolžiti, je v prvem letu vseeno izpeljala nekaj že zastavljenih in nekaj novih naložb. Očitke o političnem kadrovanju v občinski upravi zavrača, napoveduje pa še nekaj večjih naložb, med katerimi se bo intenzivno zavzemala za obvoznico, ki bi prometno razbremenila Kozino in Hrpelje.

Saša Likavec Svetelšek: “Želela bi si tudi, da   industrijsko 
cono v Hrpeljah  zapolnimo z novimi vsebinami in tam 
omogočimo nove zaposlitve.”

 Foto: Bogdan Macarol
Saša Likavec Svetelšek: “Želela bi si tudi, da industrijsko cono v Hrpeljah zapolnimo z novimi vsebinami in tam omogočimo nove zaposlitve.”  Foto: Bogdan Macarol

HRPELJE, KOZINA > Nova hrpeljsko-kozinska županja Saša Likavec Svetelšek, ki je bila dela v občinski upravi pravzaprav že vajena, saj je bila dva mandata njena direktorica, je morala na začetku županskega mandata najprej ugrizniti v veliko kislo jabolko. Na občini so namreč ob prevzemu poslov, ki se ga prejšnji župan Zvonko Benčič Midre ni niti udeležil, ugotovili, da je Benčič za seboj v občinski blagajni pustil za približno 600.000 evrov neporavnanih obveznosti do javnih zavodov in drugih poslovnih partnerjev (kar je desetina proračuna), za kar se je morala občina takoj na začetku mandata Likavčeve likvidnostno zadolžiti. “Na srečo nam je uspelo obveznosti poravnati,” si je kmalu potem oddahnila nova županja.

Začela je s tržnico in novimi razpisi

Nato so zagnali in nadaljevali več načrtov, investicij, priprav na investicije. “Med dokončane projekte štejem nov podhod v Brgodu in prenovo vaške infrastrukture, kar smo uredili v sodelovanju z državo, in namenu smo predali kmečko tržnico na Kozini. Več pozornosti sedaj namenjamo izboljšanju prometne varnosti, v kratkem bomo skupaj z državo pričeli z gradnjo dveh krožišč, gradimo še pločnik v Materiji, kmalu še v Tubljah,” nekaj novosti navaja županja. Pripravili so še nekaj novih razpisov: za financiranje prvih zaposlitev mladih, za sofinanciranje obrestne mere za najem kredita za podjetnike, za obnovo sakralnih objektov, vse bodoče investitorje v obrtno cono v Hrpeljah (podjetja) pa so oprostili plačila komunalnega prispevka.

Del svetnikov proračuna ni podprl

Ob tem občinski svetnik Liste Pretresi Vasja Ivančič opozarja, da je pred občino še veliko izzivov, projektov, ki so zelo pomembni: “Županja je imela v predvolilnem programu veliko obljub, počakajmo, koliko jih bo realiziranih do konca mandata. Od večjih projektov smo zadovoljni, da se je z razliko od prejšnjega župana sedaj resno lotila priprav na projekt obvoznice, ta naš predlog je, denimo, Midre odklonil.”

Ivančič še izpostavlja, da so v predvolilnem času politične opcije nekaj pobud oblikovale tudi skupaj oziroma se med seboj podprle; tako so si zadali, da bo občina poskrbela za dom upokojencev, za parkirišče za avtodome, za fitnes na prostem, za sanacijo lokalnih cest in še kaj. Njegova skupina svetnikov pa ni podprla proračuna, ker se ni strinjala s kadrovskim načrtom v občinski upravi.

Nekatere moti kadrovanje županje

V zvezi s tem je očitke slišati tudi med občani. Likavčeva je namreč kmalu po izvolitvi v občinski upravi (sicer prek razpisov) zaposlila kolege iz svoje politične stranke (SD), podžupanjo, predstavnika za stike z javnostmi in še eno referentko, Likavčeva odgovarja: “Število zaposlenih v občinski upravi se je glede na prejšnji mandat zmanjšalo, sedaj so tri zaposleni manj. Zadovoljna sem, da uprava vseeno dobro deluje. Ocenjujem jo kot delavno, strokovno, odzivno.”

Nekdanji podžupan in štiri mandate občinski svetnik Peter Borsić ocenjuje, da je v tem letu občina delovala dobro, “v prihodnjem letu pričakujemo realizacijo zastavljenih načrtov, vendar je še večje pričakovanje občanov v nekaterih krajih po določenih investicijah, denimo po sanaciji cest, sprejemu občinskega prostorskega načrta, širitvi pokopališča v Hrpeljah. Pogrešam pa tudi zagon priprav za strategijo turizma.”

O sodelovanju z občani Likavčeva pove: “Že pri sestavljanju proračuna imajo naši občani možnost vložiti predloge in pobude, ki jih obravnavamo z vso resnostjo, odprti smo tudi za ostale. Tudi sama sprejmem občane, ki želijo z menoj spregovoriti o svojih problematikah.”

Kako si želi nova županja končati svoj mandat? “Rada bi, da se uredi problematika prometa, posebej obvoznica z vsemi potrebnimi krožišči in pločniki vzdolž glavne ceste Reka-Trst. Da industrijsko cono zapolnimo z novimi vsebinami, da zgradimo športni park v Hrpeljah, uredimo vodooskrbo, vzpostavimo in uveljavimo blagovno znamko Brkini, uredimo center Kozine, kolesarske in sprehajalne poti, energetsko saniramo javne objekte,” sklene Likavčeva.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano