Zaradi hitenja ob četrt milijona

Ker komenska občina ne bo prejela predvidenega evropskega denarja, se bo morala nekaterim naložbam odpovedati. Na udaru sta popravilo vaškega doma v Kobdilju v vrednosti 50.000 evrov in šolsko igrišče v Štanjelu v vrednosti 120.000 evrov.

Zaradi znižanja letošnjega komenskega proračuna so najbolj 
jezni v Kobdilju, saj v njem zdaj ni več denarja za obnovo 
vaškega doma. Foto: Bogdan Macarol
Zaradi znižanja letošnjega komenskega proračuna so najbolj jezni v Kobdilju, saj v njem zdaj ni več denarja za obnovo vaškega doma. Foto: Bogdan Macarol

KOMEN > Rebalans je potreben, ker občina v proračun ne bo prejela 242.000 evrov sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja za izgradnjo komunalne infrastrukture v Štanjelu, je pojasnil župan Marko Bandelli in za jesen že napovedal nov rebalans. Namesto 5,4 milijona evrov bo tako letošnja občinska malha težka nekaj manj kot 5,2 milijona evrov.

Preveč hitri za evropski denar

Izpad četrt milijona denarja je povzročila Agencija RS za kmetijske trge, ki občini noče nakazati denarja za gradnjo kanalizacije v Štanjelu, ker naj bi občina kršila uredbo. Izvajalca je namreč izbrala pred izdajo odločbe o sofinanciranju. A na občini vztrajajo, da so taki očitki neupravičeni in zelo birokratski. Občina je izvajalca iskala dva meseca preden je dobila odločbo o sofinanciranju, a le zaradi izkušenj in po načelu dobrega gospodarja. Gradbena dela na območju Štanjela pomenijo dolgotrajen postopek. Z razpisom, objavljenim maja 2013, je občina res iskala ponudnika, avgusta je dobila odločbo, pogodbo z njim pa je podpisala septembra. V nasprotnem primeru bi se postopek gradnje kanalizacije še dodatno zavlekel in bi lahko denar izgubili zaradi zamude.

Proti Agenciji RS za kmetijske trge so zato vložili tožbo na sodišču. Na občini pričakujejo ugodno rešitev, vendar se postopki lahko vlečejo vse do Evropskega sodišča. Dokler ne bodo končani, pa denarja ne bodo dobili.

“Žrtev” je kobdiljski dom

Za ta čas bo morala torej občina “založiti” denar, ki ga bo zato zmanjkalo za druge naložbe.

Toda komenske občinske svetnike, ki so rebalans potrjevali na izredni seji v četrtek zvečer, je kljub tej razlagi krčenje izdatkov za nekatere naložbe precej razburilo. Najbolj jih je zmotilo, da sta iz proračuna izpadla ureditev šolskega igrišča v Štanjelu in obnova vaškega doma v Kobdilju. “Predvideno investicijo v kobdiljski dom v višini 49.000 evrov za popravilo strehe in fasade smo ukinili. Menili smo, da je nesmiselno, da bi dom popravljali. Bolje bi bilo, da bi ga prodali in s temi sredstvi uredili nov dom,” je pojasnil Bandelli, ki bi denar namenil v manjši in energetsko varčnejši dom.

Vaška skupnost Kobdilj je po besedah predsednice Urške Kos Švagelj sicer tej zamisli naklonjena, a se bojijo, da stavbe ne bo enostavno prodati. “Poleg tega se bojimo, da bomo ostali brez enega in drugega. Za svoje dejavnosti nimamo prostora,” je povedala.

“Kobdilj je že lani izgubil denar, že dve leti je isto,” je županu nasprotovala Blanka Malgaj (Lista za rast in razvoj): “Tako ravnanje z občinskimi objekti je negospodarno, saj objekt sedaj propada.”

Marjan Gulič (SD) jel prav tako rebalansu nasprotoval zaradi kobdiljskega vaškega doma. “Gre za mačehovski odnos do lastnine. Leta 2012 je vaška skupnost opozorila, da streha pušča in jo je potrebno popraviti. Leta 2013 se je odprla postavka za popravilo strehe, a so se sredstva nato prerazporedila. Podobno je bilo lani in zdaj se zgodba ponavlja,” je meni Gulič in opozoril: “Pred nekaj leti bi mogoče res prodajali hišo, zdaj pa razvalino.”

Investicije bodo smiselne

Bandelli je zavrnil očitke in povedal, da bo občina delovala v skladu s strategijami: “Investicije bomo koncentrirali tam, kjer se nam zdi smiselno. Obnovili bomo dom v Štanjelu. Nesmiselno je drobiti denar na delčke sestavljank. To smo delali 20 let in rezultat je, da nimamo ničesar. Kulturni dom v Komnu propada. Gledamo dlje in ne od danes na jutri.”

Glede obnove igrišča v Štanjelu pa je dejal, da ga nihče ni želel umakniti iz proračuna, a da so to bili nujni ukrepi.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano