Zaradi Postojnske jame bo še napeto

Občina Postojna bo na naslednji skupščini delničarjev Postojnske jame vložila predlog za razveljavitev pooblastila upravnemu odboru za odkup lastnih delnic, ki bi pomenil “ali prevzem ali izčrpanje Postojnske jame.” Predsednika uprave in večinskega lastnika Marjana Batagelja tudi sprašujejo, ali je plačo za 35 odstotkov, tako kot sebi in svoji ženi, povečal tudi zaposlenim.

Hlad Postojnske jame prav nič ne prispeva k zniževanju temperature v odnosih 
med solastnicama družbe, ki z njo upravljata. Foto: Iztok Medja
Hlad Postojnske jame prav nič ne prispeva k zniževanju temperature v odnosih med solastnicama družbe, ki z njo upravljata. Foto: Iztok Medja

POSTOJNA > Na Občini Postojna, ki je prek svoje hčerinske družbe kontrolna solastnica Postojnske jame, so se včeraj odzvali na serijo enostranskih medijskih objav v zvezi s Postojnsko jamo v zadnjih dneh. Kot pravijo, so bile trditve vodstva Postojnske jame v njih zavajajoče.

Na občini so glede spora med delničarjema, ki sta ga povzročila (ne)izplačilo dividend in predlagan odkup lastnih delnic, pojasnili, da je upravni odbor Postojnske jame najprej predlagal delitev dividend v višini 750.000 evrov, torej v podobnem deležu kot pretekla leta, nato pa potrdil predlog, da delitve dividend ne bo. S tem se na občini niso strinjali, ker je Batagelj vztrajal pri soglasju za odkup lastnih delnic. Batagelju očitajo, da je na zadnji skupščini kršil tudi več členov zakona o gospodarskih družbah.

“Občino Postojna je s takšnim ravnanjem kot manjšinskega delničarja prisilil v izpodbojne tožbe, s katerimi je kot odgovoren solastnik zavarovala javni interes. To pa ne pomeni, da s tožbo zahteva dobiček iz Postojnske jame za vsako ceno, kar Marjan Batagelj nenehno javno izpostavlja in tako zavaja javnost.” Tudi glede zadnjega predloga o delitvi 57.000 evrov dividende od 10,8 milijona evrov bilančnega dobička pravijo, da gre za minimalni zakonsko določeni znesek.

V zvezi z obnovo hotela Jama, ki naj bi bila razlog za neizplačilo dividend, na občini pravijo, da naložbo podpirajo. “Še vedno pa ostane približno 5,8 do 7,3 milijona evrov nerazporejenega dobička, ki pa bi ga očitno skozi odkup lastnih delnic rad prejel le večinski lastnik - to je Marjan Batagelj,” menijo na občini in opozarjajo, da Batagelj doslej ne na skupščini ne na upravnem odboru in ne prek medijev ni dal nobenega pojasnila, zakaj vztraja pri ustanovitvi sklada lastnih delnic do maksimalne višine 3,2 milijona evrov. Občina Postojna je zato prek svoje družbe Postojna turizem že vložila zahtevek za širitev dnevnega reda naslednje skupščine, in sicer s predlogom potrditve neveljavnosti sklepa o podelitvi pooblastila za odkup lastnih delnic.

Na občini Batagelja tudi sprašujejo, ali je tudi drugim zaslužnim za dobre rezultate Postojnske jame, recimo zaposlenim, povečal plače za 35 odstotkov, ali pa le sebi in svoji soprogi, ki je izvršna direktorica, in to v času, ko pravi, da potrebuje denar za naložbe in razvoj. Upravni odbor je na predlog Batagelja namreč sredi maja potrdil povečanje osnovne plače Batagelju in njegovi soprogi za 35 odstotkov, kar na letni ravni znese več kot 80.000 evrov.

Dodatna pojasnila smo včeraj želeli od Batagelja pridobiti tudi sami, a se na naš klic ni odzval.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano