Zapuščene živali iz Postojne v Vitovlje

Postojnskih zapuščenih živali potem, ko je od pogodbe konec septembra odstopil dotedanji upravljavec postojnskega zavetišča, podjetje Butinar, ne bo sprejemalo Obalno zavetišče, kot so sprva načrtovali na občini, temveč zavetišče Oskar iz Vitovelj pri Šempasu. V tripartitno pogodbo pa je vključena tudi Veterinarska postaja Postojna.

 Preden bodo zapuščene živali, najdene na območju postojnske občine, prepeljali v zavetišče 
v Vitovljah, jih bodo veterinarsko oskrbeli na Veterinarski postaji Postojna. 

 Foto: Veronika Rupnik Ženko
Preden bodo zapuščene živali, najdene na območju postojnske občine, prepeljali v zavetišče v Vitovljah, jih bodo veterinarsko oskrbeli na Veterinarski postaji Postojna.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “Z Obalnim zavetiščem smo vsebinsko sicer v glavnem prišli skupaj, vendar pravno dogovora nismo mogli zaključiti, ker pri njih zadeve niso dorečene. Zato smo se za sodelovanje dogovorili z goriškim zavetiščem. Enoletno pogodbo bomo predvidoma podpisali prihodnji teden,” nam je pojasnil Robert Pavšič z Občine Postojna. V koprski Komunali, ki je začasni upravljavec Obalnega zavetišča, pa so dejali, da so se generalno dogovorili pri večini stvari, “vendar je bilo še nekaj, sicer pomembnih podrobnosti, pri katerih se nismo uspeli uskladiti”.

Za opravljanje veterinarskih storitev in začasno namestitev živali do prevoza v zavetišče je postojnska občina sicer že dogovorjena z Veterinarsko postajo Postojna. Prostoživeče živali bodo po veterinarski oskrbi vrnjene nazaj v okolje oziroma v primerih bolezni humano evtanazirane, mladiče in socializirane živali, ki so zdrave in primerne za oddajo, pa se bo po oskrbi prepeljalo v zavetišče, kjer bo poskrbljeno za njihovo nastanitev in oskrbo do oddaje novim lastnikom.

Pavšič pravi, da ima občina za reševanje problematike zapuščenih živali, kakršnih je na leto v občini približno 120, velika večina je mačk in nekaj psov, rezerviranih slabih 20.000 evrov letno, kolikor so znašala sredstva tudi do sedaj. Bodo pa po novem višji že prevozni stroški.

“Predstavniki postojnske občine so se oglasili pri nas, si ogledali, kako poteka naše delo in bili z nami zadovoljni, zato smo se dogovorili. Ker se je lani odprlo tudi tolminsko zavetišče, so se nam namreč sprostile določene kapacitete, tako da smo lahko ponudili rešitev,” nam je potrdil direktor zavetišča Oskar Hari Arčon. “Ne vidim nobene ovire, da ne bi teh storitev normalno opravljali. Tudi z drugimi občinami vzorno sodelujemo. Od Postojne smo oddaljeni pol ure, tako da se bomo v primeru potrebe hitro odzvali,” je poudaril Arčon.

Zavod Oskar trenutno pokriva dvanajst primorskih občin, Arčon pa nam je povedal, da se poleg postojnske o sodelovanju pogovarjajo tudi s pivško in cerkniško občino, ki sta pred tem prav tako sodelovali s postojnskim zavetiščem.

Kot smo že poročali, je podjetje Butinar, katerega zavetišče je delovalo v sklopu Bolnice za živali Postojna, od pogodbe odstopilo, ker se z občinami ni uspelo dogovoriti glede cene oziroma ker so te zavrnile povečanje proračuna, zato dejavnost zanje ni bila več rentabilna.

Občina Postojna namerava v bodoče sicer vzpostaviti lastno občinsko zavetišče. Takšno rešitev podpirajo tudi v postojnskem društvu za zaščito živali, ki bi lahko v tem primeru tudi bolj aktivno nudilo svojo pomoč. S prostovoljnim delom in drugimi vložki so pomagali dosedanjemu izvajalcu, prav z njihovo pomočjo pa so številne živali tudi hitreje našle nove lastnike. VRŽ


Najbolj brano