Zamašek na zamašek - pomoč sodelavki

Tudi primorski policisti so se vključili v akcijo zbiranja zamaškov, da bi z izkupičkom denarno pomagali kolegici iz mariborske policijske uprave, ki se je znašla v stiski. Policistom pri zbiranju zamaškov izdatno pomagajo tudi člani društva Sever in mnogi občani.

Tako zadovoljno sta si segla v roke komandir sežanske 
policijske postaje Jožef Muhič in član društva Sever Robert 
Živec, ko je Živec s traktorsko prikolico pripeljal v Sežano 
približno pol tone  zbranih zamaškov.  Foto: Marica Uršič Zupan
Tako zadovoljno sta si segla v roke komandir sežanske policijske postaje Jožef Muhič in član društva Sever Robert Živec, ko je Živec s traktorsko prikolico pripeljal v Sežano približno pol tone zbranih zamaškov.  Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA, KOPER >Član Policijsko veteranskega društva Sever za Primorsko in Notranjsko Robert Živec je prejšnji teden pripeljal na sežansko policijsko postajo polno prikolico zamaškov. “Zagotovo jih je pol tone. Zbrali smo jih člani našega društva, sindikat strojevodij in prometnikov železniške postaje Sežana ter mnogi drugi,” je bil zadovoljen Živec, ko je vreče z zamaški predal komandirju Policijske postaje Sežana Jožefu Muhiču. Ta se je v imenu policistov zahvalil za trud, ki ga vlagajo člani društva Sever, upokojeni policisti, pa tudi drugi občani, ki so se odzvali na akcijo policistov.

“Policisti skrbimo za svoje kadre, ki se, tako kot drugi državljani, zaradi različnih razlogov včasih znajdejo v stiski. Tem poskušamo pomagati na različne načine in eden med njimi je denarna pomoč, ki jo zagotovimo z izkupičkom od zbranih zamaškov,” je povedal Muhič in dodal, da so se tokrat vključili v vseslovensko akcijo zbiranja pomoči za kolegico iz policijske uprave Maribor, ki se je znašla v življenjski stiski.

V akciji sodelujejo tudi koprski policisti. “Pri nas bomo glavnino zbiranja izpeljali v tem tednu,” je povedala Anita Leskovec iz Policijske uprave Koper. To je že druga večja akcija zbiranja zamaškov, ki jo usklajujejo policisti. Lani so tako v odmevni akciji pomagali upokojenemu policistu iz Tolmina, ki je v nesreči z eksplozivnim sredstvom izgubil obe roki.

Poleg gmotne pomoči pa je namen humanitarne akcije tudi pokazati sodelavcu ali sodelavki, ki se znajde v stiski, da ni sam ali sama in da se lahko zanese na pomoč tudi v primerih, ko izpade iz sistema pomoči uradnih ustanov in lahko njegovo ali njeno stisko opazijo le tisti, ki so mu blizu, torej sodelavci. Sežansko zbiranje zamaškov pa je rodilo plodno sodelovanje tudi s sežansko enoto Varstveno delovnega centra Koper. “Njihovi varovanci pridejo večkrat na obisk na policijsko postajo in prinesejo zamaške. In zanje je to še posebej pomembno, saj vidijo, da so lahko družbeno koristni, čeprav so zaznamovani z boleznijo,” pravi Muhič.

Živec pa ob tem opozori, da je država pred nedavnim nameravala sprejeti pravilnik, ki bi otežil ali skoraj onemogočil zbiranje zamaškov in starega papirja v dobrodelne namene. “Na srečo je ta predlog zdaj umaknjen in lahko bomo še zbirali in pomagali.” je zadovoljen.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano