Zagnali bodo stare stroje

Zaposleni iz komenskega Alukomna holdinga se ne dajo. Po tem, ko jim bodo danes odpeljali še zadnje kose linije delovnih strojev, s katerimi izdelujejo PVC-okna in vrata, saj jim jih je finančna uprava (Furs) zaradi neplačanih terjatev zarubila in prodala na dražbi, bodo zavihali rokave in usposobili stare stroje. Prizadevajo si izpeljati vsa naročila, vendar pričakujejo tudi, da se bo država, ki je Alukomnu dolžna veliko denarja, s podjetjem pogodila.

Vodja proizvodnje v Alukomnu holding Sandi Peric se bo  skupaj s sodelavci danes poslovil  še od zadnjih kosov zarubljene  strojne opreme za izdelavo PVC oken in vrat.
 Foto: Lea Kalc Furlanič
Vodja proizvodnje v Alukomnu holding Sandi Peric se bo skupaj s sodelavci danes poslovil še od zadnjih kosov zarubljene strojne opreme za izdelavo PVC oken in vrat.  Foto: Lea Kalc Furlanič

KOMEN > Včeraj, dva dneva po prvem šoku, ko so jim iz proizvodne hale podjetja Alukomen holding z velikim tovornjakom odpeljali strojno opremo za proizvodnjo, so se zaposleni dogovorili, da ne bodo vrgli puške v koruzo in čakali na morebitni stečaj podjetja. Lotili se bodo servisa in obnove stare strojne opreme, s katero sicer proizvodnja teče veliko počasneje.

Država naj plača račun

“Številna naročila, še posebno tista velika iz tujine, nam ne smejo zastati. Zavihali bomo rokave in poskusili s staro opremo ter drugimi možnostmi speljati vse delo. Z novim strojem smo imeli delo zagotovljeno vsaj do konca leta, vendar bomo dali vse od sebe, da nas naročniki ne bodo čakali, prekinili pogodbe in celo zahtevali od nas nazaj are,” je včeraj povedal vodja proizvodnje Sandi Peric. Z obžalovanjem je pogledoval pa izpraznjeni hali, a dodal: “Drugega nam ne preostane. Če smo se z velikimi odrekanji prebijali zadnja tri leta, da bi le ohranili zaposlitve in podjetje tako za nas kot za naše otroke, se bomo trudili še naprej. Delavci so ta teden vsi na svojih delovnih mestih, nihče si ne želi ostati brez službe.”

Alukomen holding je podjetje z večdesetletno tradicijo, specializirano za izdelavo PVC oken in vrat. Država oziroma ministrstvo za zdravstvo mu iz projekta Dunajski kristali v Ljubljani dolguje 2,6 milijona evrov (z obrestmi celo 3,5 milijona), Alukomen pa Fursu zaradi neplačanih davkov 360.000 evrov. V več letih pogajanj do pobota ni prišlo, Furs pa je Alukomnu zarubil strojno opremo. V Alukomnu se zadnja tri leta na vse načine trudijo, da bi podjetje obdržali pri življenju (dve tretjini delavcev je ob največji krizi odšlo, preostalih 30 jih je pristalo na najnižje plače), zdaj pa tvegajo, da brez zmogljive strojne opreme ne bodo uspelo izpeljati vseh naročil.

“Odločili smo se, da bomo čim prej vzpostavili vsaj minimalne pogoje za proizvodnjo. Hvaležen sem vsem, ki nas kličejo in nam ponujajo pomoč. Nek gorenjski podjetnik nam je pripravljen celo brezplačno ponuditi svoje monterje, da bi nam le uspelo peljati proizvodnjo naprej,” je včeraj za PN povedal direktor Alukomna holdingBranko Terčon. Dodal je, da v prihodnjih dneh pričakujejo odgovor z vlade, na predsednika MiraCerarja so namreč pred kratkim naslovili pismo, v katerem ga pozivajo, naj država reši zaplet. “Mi smo za državo delo opravili in zato želimo, da nam plača račun,” je neomajen Terčon.

Čeprav so nam iz kabineta predsednika vlade Mira Cerarja v sredo zvečer glede reševanja plačila za Dunajske kristale in s tem podjetja Alukomen holding sporočili, da “pravkar na ministrstvu za zdravje poteka sestanek na to temo, o čemer bomo natančneje obveščeni jutri,” pa sestanka ni bilo. “Posebnega sestanka na to temo na ministrstvu za zdravje ni bilo. Kot smo poudarili že včeraj, gre za zelo kompleksno in obsežno zadevo, v okviru katere bo novo vodstvo po podrobni preučitvi predlagalo možne rešitve spora vladi,” so nam sporočil. S finančne uprave pa so včeraj sporočili, da v postopkih davčne izvršbe vedno ravnajo tako, da bi do poplačila dolga prišlo brez ogrožanja poslovanja dolžnika in delovnih mest in tudi v Alukomna so najprej izkoristili vse druge ukrepe. “Podjetje Alukomen holding d. d. konstantno izkazuje davčni dolg od leta 2012. Finančna uprava RS je z namenom poplačila obveznosti uvedla postopke davčne izvršbe, med njimi v letu 2013 tudi postopek davčne izvršne na premično premoženje dolžnika,” so zapisali. Dodali so še, da so poskušali doseči poplačilo dolga tudi z davčno izvršbo “na terjatve do dolžnikovih dolžnikov, vendar pa poplačilo zaradi nelikvidnosti teh podjetij ni bilo mogoče”. MUZ

Ta država je absurd od absurda

Novi komenski župan Marko Bandelli pa se zgraža, da je poteza, ki jo je povlekla država v primeru Alukomna holdinga, “absurd od absurda”. “Če je naša država uzakonila kompenzacijo, zakaj tega zakona ni aplicirala na komensko podjetje? Državna birokracija je tako kompleksna, da spravlja zdravo gospodarsko podjetje v stečaj, zaradi katerega bo imela potem sama 30 brezposelnih na svojih plečih,” je ogorčen Bandelli. Poudarja, da se bo kot župan zavzel, da bosta s Terčonom že v ponedeljek stopila do Cerarja, pri katerem Bandelli pričakuje konstruktiven pogovor.

“Take nepravilnosti države, ki spodkopava še teh nekaj zdravih podjetij, morajo priti čim bolj glasno v javnost. Če še to podjetje zapre svoja vrata, kaj ostane Komencem?” je odločen prvi mož Komna. Ocenjuje še, da bo Alukomnu morebiti kratkoročno tudi s starimi stroji uspelo speljati proizvodnjo, a le, če bodo naročniki dobili od države signal, da bo temu podjetju čim prej poplačala svoj dolg.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano