Začel se je Mesec kraške kuhinje

V 20. letih je postal Mesec kraške kuhinje prepoznaven dogodek, ki na Kras privabi veliko gostov. Od jutri pa vse do 6. novembra bodo lahko gostje v 13 gostilnah in restavracijah po vsem Krasu okušali dobrote iz divjačine ob spremljavi rdečih penin Krasa. Ada Špacapan je zaradi svojih zaslug postala prva ambasadorka Meseca kraške kuhinje.

Jelenov tatarc iz Špacapanove hiše Foto: Petra Mezinec
Jelenov tatarc iz Špacapanove hiše Foto: Petra Mezinec

ŠTANJEL > “Zelo smo veseli, da praznujemo 20. obletnico Kraške kuhinje. Začeli smo skromno v občini Komen, potem pa se je projekt širil. Danes sodeluje 13 gostincev in 5 vinarjev z vsega Krasa. Letos izpostavljamo divjačino in rdeče penine,” je pojasnila Aleksandra Pelicon iz Turistične kmetije Ostrouška Pelicon iz Coljave. Peliconova je tudi predsednica društva Društva Planta, ki bdi nad organizacijo meseca.

Pomemben del jesenske ponudbe

Kraški gostinci so domišljiji prepustili prosto pot. Vse do 7. novembra bodo obiskovalci lahko okušali različne specialitete, od golažov in pečenk do gamsove juhe in divjačinskega pršuta. Mesec kraške kuhinje je, opažajo tudi v štanjelskem Turistično informacijskem centru, dobrodošla jesenska ponudba. “Ponudniki na Krasu počasi čutijo potrebo po povezovanju. Mesec kraške kuhinje je gotovo primer dobre prakse povezovanja,” je povedala Helena Kosmina.

Dober glas seže v deveto vas

Vse se je začelo leta 1996, ko je Ada Špacapan iz Špacapanove hiše v Komnu pričela s povezovanjem gostincev v občini Komen. Za svoje zasluge je ob 20. obletnici prejela tudi naziv ambasador Meseca kraške kuhinje. “Prvo leto smo mesec pripravili sami, takrat pa se mi je zdelo dobro, da bi se povezovali. Sam posameznik je premalo prepoznaven in imaš manj sredstev. Takrat smo zaznali, da se tu skriva potencial za razvoj,” se spomni Ada Špacapan: “Tudi v prihodnosti bo povezovanje še pomembno. Ideja o Mesecu kraške kuhinje in Mesecu špargljev je resda zrasla v naši kuhinji, a sem vesela in ponosna, da se sta se razširila po vsem Krasu.”

PETRA MEZINEC


Najbolj brano