Zabava brez balonov in bonbonov

Fantje in dekleta, odhajajoč v starih oblačilih na vestirngo, s smrekami in papirnatimi rožami okrašen lojtrnik, otroci, ki so med skakanjem v “žakljih” in vlečenjem vrvi pozabili na računalniške igrice, ob sveže izpuljenem korenju pa na sladkorno peno in kokakolo. Da, zabava “ku enkrt” je lahko res zabavna.

Oblečeni “ku enkrt” so pudgurski fantje prikorakali na prizorišče vestirnge.   Foto: Td Pudgura
Oblečeni “ku enkrt” so pudgurski fantje prikorakali na prizorišče vestirnge.  Foto: Td Pudgura

BELSKO > Vse to so dokazali člani Turističnega društva Pudgura na 14. prireditvi Gozdar - kmet nekoč in danes. Tudi letos so se izjemno potrudili in pripravili zares zanimiv in izviren program.

Glavna tema prireditve je bila vestirnga, kot so v teh krajih rekli naboru oziroma vsemu, kar je spremljalo pregled fantov pred služenjem vojaškega roka. Ker je bil to tudi nekakšen prehod v odraslost, so se ob njem spletli bogati običaji. Vse to so v soboto doživeto odigrali fantje in dekleta, stari od 17 do 20 let. Dekleta so predstavila izdelovanje rož iz krep papirja za okrasitev voza, sledil je prihod fantov, za njimi je na prizorišče pripeljal naborniški voz - šinar, ki so ga dekleta okrasila s tisoči rož. Sledilo je slovo od fantov, vsakemu so na prsi pripele šopek, kakšen je dobil tudi sramežljiv poljubček. Voz z naborniki, na katerem je bil tudi sodček vina, je nato krenil v Belsko, kjer je potekala vestirnga. Potrjeni fantje so se s pisanimi trakovi, pritrjenimi za klobuke, pripeljali nazaj h kozolcu, kjer jih je pričakala množica gledalcev in seveda dekleta. Sprejel jih je tudi župan Igor Marentič, predsednik TD Pudgura Evgen Požar pa je nabornikom predal pisna potrdila.

Pri pripravi vestirnge sta domačinom nudili strokovno podporo etnologinja Magda Peršič in zgodovinarka Alenka Čuk iz Notranjskega muzeja Postojna, ki je prispeval tudi gostujočo razstavo.

Seveda se v društvu niso odrekli tradicionalnim vsebinam praznika - varnemu prikazu dela z žago, ki je zdaj, ko gozdove v pudgurskih vaseh napada lubadar, spet zelo aktualno, pa spretnosti z motorno žago in prikazu “klanja polen” po starem in po novem. Manjkale niso niti kmečka tržnica, predstavitve okoliških turističnih društev in pokušina pudgurskih jedi: gozdarskih žgancev z ocvirki, lovskega golaža in slastnih štrukljev, ki so jih gospodinje komajda uspele sproti kuhati.

Hvalevredna novost letošnje prireditve pa so bile otroške igre “ku enkrt”. Otroci so s takim užitkom skakali v “žakljih, vlekli “štrik”, hodili s hoduljami in vozili samokolnice, da so pozabili na telefonske igrice, ob sveže izpuljenih korenčkih pa na sladkorno peno.

“V društvu smo se zavestno odločili, da na prireditev ne bomo spustili prodajalcev helijevih balonov, sladkorne pene in podobnih novodobnih stvari, temveč da bomo ohranjali prvobitnost, naše običaje in pristen stik z obiskovalci,” je povedala tajnica društva Vida Požar. Po zadovoljnih obrazih sodeč so bili obiskovalci nad tem navdušeni.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano