Za vse občane šestih občin

Z letom 2017 je zaživel Večgeneracijski center v Primorsko-notranjski regiji s sedežem v Postojni. V pet let trajajočem projektu sodeluje šest občin, poleg postojnske še Cerknica, Loška dolina, Bloke, Pivka in Ilirska Bistrica.

Delovanje Večgeneracijskega centra Primorsko-notranjske regije so predstavili (z leve): Tina Bazjako, Igor Marentič in 
Nina Vanita Hočevar. Foto: Petra Mezinec
Delovanje Večgeneracijskega centra Primorsko-notranjske regije so predstavili (z leve): Tina Bazjako, Igor Marentič in Nina Vanita Hočevar. Foto: Petra Mezinec

POSTOJNA > Projekt je vreden 575.000 evrov. 85 odstotkov vrednosti projekta so uspeli pridobiti na razpisih evropskih strukturnih in investicijskih skladov, 15 odstotkov denarja pa prihaja z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Dodatno pa bo projekt podpiralo tudi šest občin.

Želijo si več kot pet let

Sedež centra, deloval bo pod okriljem Zavoda Znanje Postojna, je v Postojni, v Zeleni dvorani. V okviru projekta bodo sicer odprli še pet centrov po vseh občinah, trenutno sta že aktivna dva, v Loški dolini in Cerknici.

“V projektu smo dobili tudi tri in pol delovna mesta, ki smo si jih občine razdelile,” je povedal Igor Marentič, župan Občine Postojna, ki je prepričan, da bo center pozitivno vplival na življenje domačinov in ga bodo zato ohranili tudi po petih letih, ko bo projekt zaključen.

Podobno razmišlja tudi Tina Bazjako, predstojnica Ljudske univerze Postojna: “Projekt se bo leta 2022 zaključil, vendar je cilj, da nato nadaljujemo. Tudi v naslednjih finančnih perspektivah so predvidena sredstva za medgeneracijsko povezovanje.”

Namenjen vsem prebivalcem

Bistvo večgeneracijskega centra je, kot že samo ime pove, povezovanje različnih generacij. Postojnski center bo vodila Nina Vanita Hočevar, ki je zadovoljna, da se po 15 letih truda končno odpira tovrstni center: “Želimo si, da bi to postala točka, kjer bi se vsi počutili dobrodošli.”

Delo centra bo temeljilo na štirih stebrih: socialni vključenosti, informiranju, znanju in aktivaciji občanov. Med ciljne skupine sodijo starejši, mladi, družine z manj dohodki, mladi brez spremstva in podobne ranljivejše skupine.

Jutranja telovadba, urjenje možganov, računalvniško opismenjevanje, zapisovanje družinske zgodovine, učenje socialnega podjetništva, iskanje ustreznih skrbnikov za mlade brez spremstva, delavnice za boljše življenje in terapevtske skupine so le nekatere od aktivnosti, ki jih našteje Hočevarjeva.

Postojnski center bo odprt od ponedeljka do petka med 8. in 18. uro. Vsi programi pa so in bodo tudi v prihodnosti brezplačni.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano