Za vaške odbore se ne tare kandidatov

V tem in prihodnjem tednu bo večina vaških skupnosti v komenski občini dobila nove člane odborov. Izjema sta Komen in Preserje, kjer za vaške odbore ni dovolj kandidatov, v Preserjah ni niti enega. Težave s kandidati in sklepčnostjo so sicer imeli tudi že v preteklosti.

V Preserjah pri Komnu se za nov vaški odbor ni prijavil nihče, zato tam volitev v tem tednu ne bo.  Foto: Petra Mezinec
V Preserjah pri Komnu se za nov vaški odbor ni prijavil nihče, zato tam volitev v tem tednu ne bo.  Foto: Petra Mezinec

KOMEN > Včeraj so se v komenski občini pričele volitve v vaške odbore, ki sovpadajo s predstavitvijo Občinskega prostorskega načrta. Kot prvi so novi vaški vodstvi volili v Klancu in Brestovici pri Komnu, zadnji pa bodo prihodnji petek volili vaščani Kobdilja in Hruševice.

Do odborov na tri načine

Občina Komen je ena redkih občin, ki ni razdeljena na krajevne, temveč na vaške skupnosti. Še manj pa je občin, ki predstavnikov najmanjših delov ne volijo obenem z županom in občinskim svetom. Toda zakonodaja predvideva tudi takšne možnosti. Zakon o lokalni samoupravi namreč določa, da se lahko volitve v vaške odbore izvedejo na tri načine. “Prva možnost je, da se člane vaških odborov izvoli v času lokalnih volitev, druga je zbor občanov, v tretjem primeru pa jih imenuje župan kot svoje posvetovalne organe,” pojasni Andreja Štok s komenske občine.

V komenski občini so z odlokom določili, da bodo predstavnike vaških skupnosti volili na zborih občanov. Ti so se začeli sinoči in se bodo zvrstili do prihodnjega petka. Izjema sta vaški skupnosti Komen in Preserje, kjer v tem sklopu volitev še ne bo.

“V Komnu in Preserjah za vaške odbore nismo dobili dovolj kandidatov, zato volitve v teh vaseh niso sklicane,” je povedala Štokova. Iz Komna so dobili le tri imena, potrebnih bi jih bilo najmanj pet, iz Preserij pa nobene. Drugod je bilo kandidatov dovolj, zato bodo po vsej verjetnosti vaški odbori imenovani že konec januarja. To je veliko prej kot pretekli mandat, ko so vaške odbore v nekaterih vaških skupnostih sestavili šele maja.

Skupaj z volitvami bodo v večini vaških skupnosti potekale tudi predstavitve Občinskega prostorskega načrta. Povsod bodo ob 19.30.

Kljub majhnosti so aktivni

“Mislim, da gre za pomanjkanje volje in zagnanosti,” o tem, zakaj iz ene najmanjših vaških skupnosti ni kandidatov, pove Pavel Pipan iz Preserij, ki je bil v vaškem odboru do zdaj. Za vnovično kandidaturo se ni odločil tudi zaradi preobilice dela. Ponosen pa je na dosežke v zadnjih štirih letih, saj so uredili ekološki otok, optično omrežje, obnovili vaški vodnjak in sanirali nevaren objekt na sredini vasi. Dokler v vasi ne bodo izvolili novega odbora, Pipan ostaja predsednik. Upa pa, da to ne bo trajalo predolgo.

Kandidate lahko predlagajo volilci ožjega dela občine in politične stranke. Izvoljeni pa so, če zanje glasuje vsaj deset odstotkov volilnih upravičencev vaške skupnosti. Ker so nekatere zelo majhne, v teh primerih zadošča že nekaj glasov.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano