Za teran ostane le še tožba

Slovenski proizvajalci terana so razočarani: Evropska komisija je včeraj iz Bruslja sporočila, da ne spreminja mnenja. Postopki za sprejetje delegiranega akta, s katerim dovoljuje Hrvaški izjemo pri uporabi imena teran pri označevanju vina Hrvatska Istra, se tako nadaljujejo. Slovenska stran napoveduje tožbo.

Civilni iniciativi v Bruslju očitno ni uspelo prepričati Evropske komisije. Foto: Evropska Komisija
Civilni iniciativi v Bruslju očitno ni uspelo prepričati Evropske komisije. Foto: Evropska Komisija

BRUSELJ > “Nismo pričakovali, da bo Evropska komisija povsem spremenila mnenje, pričakovali pa smo, da si bodo vsaj vzeli čas in o zadevi razmislili. Očitno so nas le poslušali, slišali pa nas niso,” je novico o odzivu Evropske komisije komentiral Marjan Colja, predsednik Civilne iniciative za spoštovanje zaščite vina teran. Pred nekaj tedni so v Bruslju skušali evropskim politikom predstaviti, kaj zaščita terana pomeni za Kras.

Zdaj jim, tako je prepričan predsednik civilne iniciative, ostaja le še tožba.

“Teran je slovensko vino in ga ne damo. Za njegovo zaščito si bomo prizadevali do konca,” je poudaril tudi predsednik vlade Miro Cerar. Očitno se niso uresničila zagotovila ministra za kmetijstvo Dejana Židana, da bodo nova dejstva, ki jih je slovenska stran nesla komisarju Philu Hoganu, spremenila potek postopka, je dejal Cerar. Od Židana pričakuje, da bo takoj še bolj odločno nastopil pri Hoganu. Za teran bo vlada uporabili vsa pravna sredstva, je še dejal.

Delegiran akt bo nadaljeval svojo pot

Evropska komisija je namreč včeraj sporočila, da novi elementi, ki jih je predložila slovenska stran, bistveno ne spremenijo stališča. Elementi se nanašajo na nekatere dokumente, na podlagi katerih je komisija pripravila predlog delegiranega akta za odobritev omejene izjeme Hrvaški za uporabo imena teran kot sorte grozdja. Slovenija je od Evropske komisije zahtevala dostop do hrvaške vloge v celoti in da se do hrvaških navedb v logi opredeli kot stranka v postopku, njihovim zahtevam pa je prikimala tudi Evropska varuhinja za človekove pravice v Evropski komisiji.

“Po skrbni analizi dodatnih elementov, ki jih je posredovala Slovenija, je Komisija sklenila, da ti novi elementi ne spreminjajo bistveno njene ocene, zato bo proces delegiranega akta nadaljeval svojo pot,” so zapisali v odgovoru.

Tudi vsebina hrvaške vloge ostaja neznana.

Napad z legitimnimi sredstvi

Na odziv Evropske komisije se je odzvalo tudi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. “V Sloveniji ugotavljamo, da se komisar ne želi opredeliti do suma ponarejenih dokumentov in da do tega trenutka ni zagotovil popolnega dostopa do podatkov v hrvaški vlogi,” so sporočili iz ministrstva, na katerem so še prepričani: “Slovenija ponovno poudarja, da bo za ekskluzivno zaščito slovenskih proizvajalcev terana zaradi vsebinskih razlogov in očitne napake v postopanju Komisije uporabila vsa legitimna sredstva, kar vključuje, če bo potrebno, tudi tožbo pred Evropskim sodiščem.”

PETRA MEZINEC


Najbolj brano