Za šport, zabavo in delo

Na gradbišču med Tušem in Lidlom v Sežani bo do septembra zrasla 70 metrov dolga in 20 metrov široka stavba, v kateri bo deset stez za bowling, štirje biljardi, pikado, trije prostori za zabave ter predavalnica za 40 oseb.

 Pogled na bodočo stavbo s Partizanske ceste in Lidlove smeri. Foto: Savona
Pogled na bodočo stavbo s Partizanske ceste in Lidlove smeri. Foto: Savona

SEŽANA > “Če vsi bowling centri v Sloveniji poslujejo dobro, zakaj ne bi tudi v Sežani, ki lahko računa ne samo na Kraševce, ki zdaj odhajajo na bowling drugam, temveč tudi na ves Trst z okolico,” pravi Sergij Furlan, direktor družbe Savona, izobraževanje, raziskovanje in razvoj športnih dejavnosti, d.o.o..

Najprej so morali urediti cesto

Družba s sedežem v Razdrtem je investitor ene največjih zasebnih naložb na Sežanskem v zadnjem letu. Nova stavba raste med trgovinama Tuš in Lidl v Sežani, kjer je donedavna stalo staro skladišče Preskrbe, še zadnji nepozidani površini v tem delu mesta. Furlan se je na naložbo pripravljal kar nekaj časa, predvsem z iskanjem ustrezne lokacije. Vleklo se je tudi pridobivanje dovoljenj, dodatno še zaradi reševanja spora o služnostnih pravicah z družbo Lidl, prestavitve javnega vodovoda ter umestitve nove povezovalne ceste med Partizansko cesto in bodočo obvoznico ob železniški progi.

Zdaj so prometno ureditev tega dela Sežane uredili tako, da bo ob prehodu možno tudi parkiranje, ob novem bowlingu pa bo poleg povezovalne ceste nastalo še 84 parkirnih mest.

Zadržati mlade doma

V pritličju bo novogradnja merila 1300 kvadratnih metrov. Objekt bo odprtega tipa, v osrednjem prostoru bo deset stez za bowling, ob progah bodo trgovina z vso športno bowling opremo, oddelka z mizami za biljard in pikado, gostinski pult ter trije prostori za zaključene družbe, od katerih bo eden namenjen otroškim rojstnodnevnim zabavam, drugi bo imel mizo za biljard, tretji pa mizo za poker. “V stavbi bo za dobro vzdušje ob glasbi skrbel DJ, zato sem prepričan, da bo nova pridobitev zadržala doma vsaj nekaj mladih, ki se zdaj vozijo na zabave več deset kilometrov daleč,” si obeta Furlan.

V nadstropju bo še 300 kvadratnih metrov uporabnih površin, glavnino bo zasedala predavalnica za 40 slušateljev, sem bo Furlan preselil tudi upravo vseh treh svojih podjetij (Savona, HT Gostinstvo in BF Raprezentance).

1,3 milijona evrov

“Stavba bo nizkoenergijska in okolju prijazna, poudarek bo na zdravju in zabavi,” napoveduje Furlan. Zato bodo v sklopu novoustanovljene znanstveno-raziskovalne skupine organizirali predavanja o zdravi prehrani, izvajali bodo meritve vpliva svetlobe in zvoka na obiskovalce, obremenitve telesa pri igranju bowlinga ter razvijali informacijski program spremljanja poslovnih rezultatov bowlinga.

Raziskovalna sestavina projekta je bila tudi ključ do uspeha na javnem razpisu Podjetniškega sklada, s katerim je investitor pridobil ugoden vir financiranja (odobritev jamstva in subvencionirane obrestne mere). Naložba namreč ne bo majhna: “Po projektu znaša približno 1,3 milijona evrov,” pojasni Furlan. Poleg Podjetniškega sklada sodeluje pri njem tudi Delavska hranilnica.

Tudi za tekme državne lige

Trak nameravajo prerezati že septembra letos in tako ujeti celo sezono. Bowling je namreč predvsem šport hladnejših zimskih mesecev, njegova glavna sezona traja od septembra do aprila, ko večina športov na prostem počiva.

Sežana bo z odprtjem novega Športnega centra pridobila vsaj pet povsem novih delovnih mest, prav toliko jih je zaposlenih v podjetju Savona že zdaj, po odprtju se bodo tudi nekatera od teh preselila v Sežano, zato jih bo skupaj v tem delu Sežane več kot deset.

Za obiskovalce in s tem poplačilo naložbe se Furlan ne boji. Pri tem računa tako na domačine, ki zdaj odhajajo na bowling (in rojstnodnevne zabave) v Koper, Ankaran, Novo Gorico ali Postojno, na nove igralce (med drugim napoveduje ustanovitev podjetniške bowling lige ter sodelovanje na državnem ligaškem tekmovanju), predvsem pa na goste z druge strani meje. Na Tržaškem imajo zdaj samo en star bowling v Devinu. “Bowling je po številu igralcev drugi šport na svetu, takoj za nogometom,” razkrije malo znan podatek Furlan.

Za poletne mesece pa bodo na zahodni strani stavbe, v smeri proti Lidlu, uredili še igrišče za odbojko na mivki.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano