Za šolsko projektno nalogo je naredila 200 litrov vina

Kristina Tavčar pri nastajanju vina, terana, na domači kmetiji sodeluje že od malih nog. Ni čudno, da jo je petčlanska strokovna komisija izbrala za kraljico terana 2015. “Zaenkrat kaže vse v redu. Če bo šlo tako naprej, bo letina odlična,” je napovedala novopečena kraljica terana.

Kristina Tavčar, ki bo drevi postala kraljica terana 2015,  in 
predsednik Društva vinogradnikov in vinarjev Krasa David 
Štoka napovedujeta dobro letino terana.  Foto: Petra Mezinec
Kristina Tavčar, ki bo drevi postala kraljica terana 2015, in predsednik Društva vinogradnikov in vinarjev Krasa David Štoka napovedujeta dobro letino terana.  Foto: Petra Mezinec

KREPLJE > Kristina Tavčar iz Krepelj bo danes postala nova kraljica terana. Krono ji bo na prireditvi, ki se bo začela ob 20. uri na Bunčetovi domačiji v Dutovljah, predala dosedanja kraljica Katrin Štoka.

Pot ji bosta krojila vino in zemlja

Nova kraljica terana ima vinogradništvo zapisano v krvi. “Od nekdaj mi je bilo delo v vinogradu in kleti všeč. Odkar pomnim, sem rada pomagala očetu. Poznam vsa dela, le na traktor ne grem pogosto,” pove Kristina. In najljubše delo v vinogradu? “Trgatev,” brez pomisleka odgovori.

Za projektno nalogo ob zaključku srednje kmetijske šole je obravnavala razliko med starim in novejšim načinom pridelave. “Za projektno nalogo sem naredila svojih prvih 200 litrov vina. Poskušala sem primerjati tradicionalni in sodobni način,” pojasni Kristina. V prihodnosti bo strokovno znanje preizkušala tudi na domači kmetiji, oktobra pa bo pričela s študijem agronomije v Ljubljani, kjer ga bo še dodatno izpopolnila.

Družina Tavčar obdeluje vinograde na 1,6 hektara veliki površini. “Z vinogradništvom se je pričel ukvarjati že nono, kasneje je dejavnost prevzel oče. Nekaj grozdja prodamo v zadrugo. Večina je refoška, iz katerega nastaja teran, nekaj malega je še malvazije, sauvignona in vitovske grganje,” domačo kmetijo opiše Kristina.

Kraljica je prva promotorka Krasa

Izbor za kraljico terana ni bil preveč zahteven, se spomni mlada kraljica terana. Potekal je pred petčlansko komisijo, ki ji je predsedoval David Štok, sicer predsednik Društva vinogradnikov in vinarjev Krasa. Ob njem so bodočo kraljico preskušali še Majda Brdnik iz KGZ Nova Gorica, Anita Slavec iz TIC Sežana, Tadej Štoka, predsednik nadzorne komisije pri društvu, in Sanja Planinšek, enologinja iz sežanskega Vinakras.

“Komisija se je odločala predvsem na podlagi znanja, ne le vinarstva in vinogradništva, temveč poznavanja celotnega Krasa, turizma in Kraške vinske ceste. Kraljica terana ne predstavlja le terana, ampak celoten Kras in kmetijstvo na tem območju,” pojasni David Štok, ki je nad novo kraljico navdušen.

A teran za kraške vinarje in vinogradnike ostaja paradni konj regije, pravi Štok, o zadnjih zapletih s hrvaškimi pridelovalci pa doda: “Ves Kras živi od terana in kmetijstva, ki je s teranom povezano. Teran je naš in je edini.”

PETRA MEZINEC


Najbolj brano