Za silo so se prebili do sezone

Petintrideset lipiških turističnih delavcev je z zamudo prejelo decembrsko in januarsko plačo, na februarsko še čakajo. Čakajo pa tudi, kaj bo o predlogu prestrukturiranja, ki ga je pripravil SDH, rekla vlada.

V Lipici ta teden ustvarjajo nočitve tudi malčki iz notranjosti 
Slovenije. Tako so v torek odhajali iz muzeja kočij. Foto: Marica Uršič Zupan
V Lipici ta teden ustvarjajo nočitve tudi malčki iz notranjosti Slovenije. Tako so v torek odhajali iz muzeja kočij. Foto: Marica Uršič Zupan

LIPICA > “Dolgujejo nam še potne stroške za januar in februarsko plačo. Kmalu pa bo za izplačilo na vrsti še marčna,” je včeraj povedal Vili Škerjanc, sindikalni zaupnik delavcev družbe Lipica turizem. Družba, ki zaposluje 35 delavcev in skrbi za gostinsko in turistično dejavnost v Lipici, je že več mesecev v težavah, delavci pa plače prejemajo z zamudo. V začetku leta je prešla skupaj s turističnimi nepremičninami v last države, ta pa jo je 2. februarja dala v upravljanje Slovenskemu državnemu holdingu (SDH).

Tam so nam povedali, da je “SDH takoj po tem, ko je prejel kapitalsko naložbo države v družbi Lipica Turizem v upravljanje, zaradi slabih finančno - poslovnih razmer v družbi temeljito pristopil k pregledu poslovanja družbe in pripravi predloga možnih ukrepov za zagotovitev likvidnosti in njenega dolgoročnega poslovanja.”

Vlada je SDH že decembra naročila, da do konca marca pripravi načrt finančnega in poslovnega prestrukturiranja družbe. Kot nam je včeraj zatrdila Nataša Novak iz SDH, so načrt pripravili in ga tudi v roku posredovali vladi. Niso pa želeli povedati, kakšno prestrukturiranje lipiškega turizma so v njem predvideli, niti tega, ali za družbo predlagajo dokapitalizacijo ali morda likvidacijo. “Do odločitve o načinu prestrukturiranja družbe SDH ne more razkrivati vsebine dokumenta,” so odgovorili.

Kdaj bo vlada obravnavala dokument, nam včeraj iz vladnega urada za komuniciranje niso sporočili.

V Lipici si seveda želijo, da bi se stvari čim prej začele reševati. “Do zdaj smo lipiški turizem obdržali pri življenju zaposleni, ki se odrekamo plačam, in dobavitelji, ki pristajajo na zapoznela plačila blaga,” pravi Škerjanc.

Temu pritrjuje tudi Boštjan Bizjak, ki do dokončne odločitve še vodi tudi družbo Lipica turizem: “Dobavitelji nam gredo na roko s tem, da ne vlagajo izvršb. Za del blaga so pripravljeni počakati na plačilo tudi do konca poletja. Po njihovi zaslugi in po zaslugo delavcev smo se nekako zvlekli v začetek sezone,” je povedal Bizjak.

Uradno se je lipiška sezona začela s prvim aprilom, ko imajo v kobilarni redne tedenske predstave lipicancev, ne glede na datum pa imajo te dni kar nekaj gostov tudi v hotelu: skupini slovenskih šolarjev bo sledila skupina italijanskih najstnikov, dokaj zasedeno je tudi igrišče za golf.

MUZ


Najbolj brano