Za prizidek poslopja tehničnih pregledov skoraj pol milijona evrov

Potem ko je junija lani stečajna upraviteljica prodala obrat tehničnih pregledov v Sežani družbi Avto Krka, novi lastnik te dni zaključuje gradnjo prizidka.

Stavbo tehničnih pregledov, ki jo je zgradil in uporabljal Kraški zidar, je  novi lastnik, Avto Krka, prenovil in 
dozidal. Foto: Marica Uršič Zupan
Stavbo tehničnih pregledov, ki jo je zgradil in uporabljal Kraški zidar, je novi lastnik, Avto Krka, prenovil in dozidal. Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA > Kraševci in Brkinci so od leta 1987 lahko opravljali tehnične preglede avtomobilov, traktorjev, motorjev, tovornjakov, avtobusov in drugih vozil v Sežani.

Nakup za 1,4 milijona evrov

Ko je šel izvajalec storitve in lastnik prostorov in opreme, sežansko gradbeno podjetje Kraški zidar, poleti leta 2012 v stečaj, pa je stečajna upraviteljica Simona Goriup dejavnost tehničnih pregledov ohranila. Več mesecev so jo še opravljali delavci Kraškega zidarja, nato pa je dejavnost vzela v najem družba Avto Krka, ki je junija lani na dražbi tudi kupila stavbo in pripadajočo opremo. Za vse skupaj je odštela 1,4 milijona evrov oziroma dvojno vsoto izklicne cene. Ta je namreč znašala 700.000 evrov.

Družba Avto Krka, ki je v lasti Jožeta Verstovška, je sicer med večjimi izvajalci teh storitev v Sloveniji, saj ima po državi kar 18 enot, v katerih izvaja tehnične preglede, 180 delavcev pa opravi več kot 200.000 pregledov na leto. Kar tretjino enot imajo na Primorskem - poleg sežanske še v Postojni, Šempetru, Novi Gorici, Tolminu in Idriji. Sežanski obrat tehničnih pregledov pa ni edini, ki so ga kupili od podjetja v stečaju, na podoben način so svojo mrežo razširili že v Škofji Loki in Lendavi.

Prenova in prizidek

Sežanski obrat tehničnih pregledov pa te dni dobiva novo podobo. Ob prejšnji hali so zrasli dodatni prostori, dobila je tudi nadstropje. “Vso stavbo smo prenovili, zunaj in znotraj ter jo dogradili. Poleg tehničnih pregledov za osebna in tovorna vozila bo v pritličju še prostor za gostinski lokal in trgovino z rezervnimi deli, v nadstropju pa dodatni prostori za našo dejavnost in za najem,” je povedal prokurist družbe Avto Krka Gregor Verstovšek.

Na tabli ob gradbišču sicer piše, da je Upravna enota Sežana februarja letos Avto Krki izdala gradbeno dovoljenje za dozidavo obstoječe poslovne stavbe in gradnjo nove samopostrežne avtopralnice. Toda avtopralnice zdaj še ne gradijo. “Da, nameravali smo jo zgraditi, vendar je v tej fazi še ne bomo. Je pa za njeno gradnjo vse pripravljeno,” je pojasnil Verstovšek. Deloma je k tej odločitvi verjetno botrovalo tudi dejstvo, da v Sežani delata že dve avtopralnici - ena pri Sparu in ena pri Molovem bencinskem servisu.

Za prizidek skoraj pol milijona

Ves prizidek meri 450 kvadratnih metrov, naložba pa bo po Verstovškovih besedah Avto Krko stala med 400.000 in pol milijona evrov.

Sežanski tehnični pregledi so sicer konec leta 2012 dobili konkurenco. V Divači je namreč koprski Avtoplus odprl svojo enoto, ki je sežanskemu speljala nekaj strank tudi z daljšim urnikom poslovanja. Potem ko so urnik podaljšali tudi v Sežani, bo zdaj kmalu tudi jasno, ali je na tako majhnem prostoru dovolj dela za dve enoti tehničnih pregledov.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano