Za praznik pobratenje in nagrade

Sinoči so v Divači, ob 11. občinskem prazniku, na slavnostni seji podelili občinske plakete in priznanja ter podpisali listino o pobratenju med občinama Divača in San Canziano d'Isonzo v Furlaniji.

Na včerajšnji slavnostni seji je divaška županja  Alenka Štrucl Dovgan  podelila priznanja 
najzaslužnejšim posameznikom, društvom in podjetju v občini.  Foto: Lea Kalc Furlanič
Na včerajšnji slavnostni seji je divaška županja Alenka Štrucl Dovgan podelila priznanja najzaslužnejšim posameznikom, društvom in podjetju v občini.  Foto: Lea Kalc Furlanič

DIVAČA > Priznanje Občine Divača je letos prejeli podjetje Seven Refractories, ki ima sedež v divaški obrtni coni Risnik in se uspešno vključuje v lokalno skupnost na gospodarskem področju, sodeluje pa tudi z lokalnimi društvi. Priznanje je prevzel direktor podjetja Erik Zobec.

Za delovanje na področju kulture in turistične dejavnosti, trud za ohranjanje naravne in kulturne dediščine, varstvo okolja in medgeneracijsko povezovanje kraja je občinsko priznanje iz rok županje Alenke Štrucl Dovgan prejelo tudi Turistično, kulturno in športno društvo Urbanščica. Društvo skrbi za spodbujanje turizma, kulture in športa. Najbolj sta dejavni sekcija za turizem in za ohranjanje naravne ter kulturne dediščine in sekcija za kulturo. V desetih letih delovanja je društvo na oder postavilo šest samostojnih iger, v glavnem komedij, več iger za otroke ter skečev in recitalov. Letno izvedejo od 15 do 25 nastopov.

Pisatelju IvkuSpetiču Magajni, nečaku vremskega pisatelja Bogomirja Magajne, pa so priznanje podelili za bogat literarni opus in prispevek h kulturnemu utripu v občini. Je ustvarjalec, pesnik, pisatelj, avtor mnogih člankov in publikacij ter član Društva slovenskih pisateljev. S svojo bogato kulturno dejavnostjo zaznamuje tudi prostor v Vremski dolini, saj so njegov drugi dom Gornje Vreme, kjer tudi upravlja s spominsko sobo bratov Magajna.

Ob tem so sinoči podelili še tri plakete Občine Divača. Prvo je prejela sekcija aktiva žena Kulturnega društva Pepca Čehovin Tatjana za ohranjanje kulturne dediščine in ljudskega izročila, za aktivno sodelovanje na kulturnih in turističnih prireditvah v občini, kjer sodelujejo z razstavami kulinaričnih izdelkov in različnih ročnih del, s katerimi prikazujejo in ohranjajo kulturno dediščino.

Športni novinar Ervin Čurlič je bil nagrajen za večletno aktivno delo na področju preprečevanja različnih oblik odvisnosti pri mladih. Z občino sodeluje od leta 2007, zasnoval je akcijo Za mladost brez drog. Ne samo, da je pobudnik marsikatere zamisli, ki se je tudi uresničila, temveč svoje delo opravlja vedno prostovoljno. Mlade navdušuje za aktivno preživljanje prostega časa in jih usmerja v športne dejavnosti, v glasbeno, likovno in literarno ustvarjanje.

Plesno društvo Srebrna iz Senožeč je dobilo plaketo za prenašanje plesne tradicije, združevanje in povezovanje generacij ter bogatenje kulturnega ustvarjanja v občini. Deluje že od leta 2006. Posebno skrb namenja društvo domačim plesom in ohranja ter prenaša tradicijo v prihodnost. Njihov program je pester, domiseln, raznolik, izviren. V desetletnem delovanju je nanizalo na desetine nastopov in prejelo več priznanj, na katera so upravičeno ponosni. LKF


Najbolj brano