Za politične stranke več kot za kulturna društva

Občinski proračun ne sme pozabiti na politične stranke, pravi zakon Republike Slovenije. A pravila pri razdeljevanju se za politične stranke na eni ter svetniške skupine, samostojne svetnike in predstavnike list na drugi močno razlikujejo.

Tudi sežanski svetniki so letos znižali vsoto za politične stranke in neodvisne liste, a je ta še vedno višja od denarja, namenjenega za delovanje vseh kulturnih društev v občini. Foto: Petra Mezinec
Tudi sežanski svetniki so letos znižali vsoto za politične stranke in neodvisne liste, a je ta še vedno višja od denarja, namenjenega za delovanje vseh kulturnih društev v občini. Foto: Petra Mezinec

SEŽANA, HRPELJE > Občinski proračuni morajo poleg denarja za delo občinskega sveta (sejnine svetnikov in materialne stroške) po zakonu zagotoviti tudi denar za delovanje političnih strank ter svetniških skupin. Višine zakon ne predpisuje, temveč jo prepušča občinam, ki imajo to področje urejeno precej različno.

Za stranke več kot za kulturna društva

V sežanski občini so v času krčenja občinskega proračuna znižali tudi financiranje političnih strank, svetniških skupin in samostojnih svetnikov v občinskem svetu. Letos bodo mednje razdelili dobrih 22.000 evrov. V prejšnjem mandatu je bila pogača precej večja, znašala je kar 36.600 evrov. Kot so nam pojasnili na občini, znesek za financiranje političnih strank in svetniških skupin predstavlja 0,3199 odstotka primerne porabe občine in se glede na proračun spreminja. Preteklo leto je znašal 20.381 evrov, v letu 2013 precej več, 27.176 evrov, leta 2012 pa 33.450 evrov.

A tudi letošnja, varčevalno znižana vsota za delovanje političnih strank in svetniških skupin ni majhna. Še vedno je namreč večja od vsote, ki jo bo občina letos namenila za delovanje vseh kulturnih društev v občini - za dejavnosti s področja ljubiteljske kulture je za leto 2015 predvidenih le 18.147 evrov.

Od 650 do 3400 evrov

Največji kos, 3400 evrov, je dodeljen Listi Davorina Terčona, ki je na preteklih volitvah dobila največ glasov. Sledijo Socialni demokrati s slabimi 2700 evri, Lista Davida Škabarja s 2600 evri, Stranka Mira Cerarja s slabimi 2500 evri in SDS z 2100 evri.

Manj kot dva tisočaka so dobili po en svetnik oziroma svetnica Desusa (1580 evrov), Za Kras in Brkine - Neodvisna lista občanov (1400 evrov), Lista Andrej Sila (1100 evrov), Neodvisna lista Zarja (1100 evrov) in Obrtno podjetniška lista (1100 evrov). ZZP, Živoj Race ter Solidarnost bodo prejeli manj kot tisočaka. Solidarnost se v občinski svet sicer ni prebila, a je zaradi 117 glasov na volitvah upravičena do 650 evrov.

Stranke kar na račun, liste ne

Vendar pa je pot, kako do tega denarja priti, za neodvisne liste drugačna kot za stranke. Stranke namreč dobijo vsak mesec dodeljen znesek kar na transakcijski račun, svetniške skupine in samostojni svetniki pa morajo za koriščenje denarja izdati naročilnico, ki jo morajo na občini potrditi.

Zato mnoge liste v preteklosti tega denarja niso izkoristile in je velik del sredstev ostal nedotaknjen.

Lista Za Kras in Brkine je tako v preteklem mandatu s tremi svetniki dobila odobrenih rekordnih 5000 evrov letno, a je velika večina denarja ostala nedotaknjena, nam je pojasnil svetnik Edi Fabjan.

Svetniška skupina ali samostojni člani lahko denar koristijo za nakup strokovne literature, pisarniškega in drugega materiala, povračilo stroškov v zvezi z opravljanjem funkcije, povračilo stroškov izobraževanja, udeležbe na seminarjih za delo v občinskem svetu ter za kritje stroškov, povezanih s komuniciranjem z volilci in podobno.

Tudi David Škabar, ki v preteklem mandatu iz tega naslova ni izkoristil niti evra, je povedal, da bo njegova svetniška skupina tokrat denar izkoristila za srečanja z volilci in pripravo programa.

Več za ljudi, ne za politične stranke

Razdeljevanje denarja političnim strankam se od občine do občine razlikuje. V občini Hrpelje-Kozina bi si po prvem osnutku proračuna 11.000 evrov, namenjenih političnim strankam, razdelili zgolj dve stranki - SD in SDS. Vsi drugi svetniki v aktualnem občinskem svetu so bili namreč izvoljeni na neodvisnih listah. Vasja Ivančič (Lista Pretresi) že več let opozarja na tako razsipništvo: “Mi ne zahtevamo denarja za liste in za naše delovanje. Zdi pa se nam nepravično, da na koncu zmanjka tisoč evrov za novoletno okrasje.”

Postavko v občini bodo zato znižali na 2000 evrov, pojasnjuje Saša Likavec Svetelšek: “Razmišljali smo tudi o popolni ukinitvi financiranja političnih strank, a smo pridobili pravno mnenje, ki občinam nalaga to obveznost.”

Takšno je tudi mnenje ministrstva za notranje zadeve, ki so nam ga posredovali iz občine. Nov zakon, ki je začel veljati na začetku preteklega leta, občine namreč obvezuje, da del, a ne več kot 0,6 odstotka proračuna, nameni za delovanje političnih strank.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano