Za pediatrijo poskrbljeno

V zadnjem letu so imeli v sežanskem zdravstvenem domu težave pri zdravstveni oskrbi s pediatri. Razlog je bila prezaposlitev ene od treh zdravnic. A kot kaže, se bo vsaj del težav rešil s prvim avgustom, ko bo v Sežani začela delati pediatrinja Lejla Hercegovac. Z ustrezno zdravstveno oskrbo vseh generacij pa imajo še vedno težave v ambulanti v Dutovljah, kjer potrebujejo družinskega zdravnika.

Lejla Hercegovac Foto: STA
Lejla Hercegovac Foto: STA

SEŽANA > "V vodstvu Zdravstvenega doma Sežana smo zelo zadovoljni, da se nam bo prvega avgusta pridružila specialistka pediatrije Lejla Hercegovac. Zadnje leto smo namreč zaradi prezaposlitve ene od pediatrinj zelo težko urejali pediatrično oskrbo," za PN pojasnjuje direktorica Zdravstvenega doma Sežana Tadeja Pogačnik Godnič.

Pediatrinja iz Izole v Tolmin in Sežano

Za delovno mesto pediatra so v zadnjem letu redno objavljali razpise, na zadnjega se je prijavila le magistra Lejla Hercegovac, doktorica medicine in specialistka pediatrije, še dodaja Pogačnik Godničeva.

Slovenski javnosti je Lejla Hercegovac znana kot poslanka Pozitivne Slovenije, ki se je odrekla nadomestilu in se takoj po prenehanju mandata zaposlila v Tolminu, sicer pa živi na Obali, skoraj 20 let je delala v ZD Izola.

V otroškem in šolskem dispanzerju bo zasedla mesto pediatrinje Martine Trobec Kralj, ki je zadnje leto zaradi prezaposlitve v Sežani delala le dvakrat na teden oziroma 40 odstotkov delovnega časa. Direktorica ZD upa, da se bo s prihodom nove pediatrinje preventiva in kurativa mlajših bolnikov v otroškem in šolskem dispanzerju izboljšala.

Vendar, dodaja, s tem še ne bo popolnoma rešena. Že dlje časa prek razpisov in s povpraševanjem iščejo še enega pediatra, saj je specialistka šolske medicine Jožica Mugoša že upokojena in dela kot zunanja sodelavka. Poleg tega naj bi bili starši z njenim načinom dela nezadovoljni, saj morajo z bolnimi otroki na pregled čakati po več ur. "Za zdaj odziva na razpis še nimamo," obžaluje Godničeva.

V ZD Sežana, ki pokriva štiri občine (Sežano, Komen, Divačo in Hrpelje-Kozino) bo torej s prihodom nove zdravnice delala le ena redno zaposlena pediatrinja. Del ekipe tega dispanzerja je sicer še specialistka družinske medicine Katja Simunich, ki pa je le nosilka programa, dela pa v centru za zdravljenje odvisnosti in v splošni ambulanti. Vrzeli pri pomanjkanju pediatrične oskrbe je v Sežani v zadnjem letu deloma polnil še upokojeni zdravnik Franc Tozon. "Pri pediatrični oskrbi so težave tudi zato, ker so ukinili specializacijo iz šolske medicine, družinski zdravniki pa ne smejo opravljati preventive, torej cepljenj, testiranj in podobnega. Zato vse to breme pade na pediatre," še utemeljuje sogovornica.

Dutovci so še brez svojega zdravnika

S pomanjkanjem zdravnika se v zadnjem letu soočajo tudi v zdravstveni postaji v Dutovljah. Zadnje pol leta so pri iskanju družinskega zdravnika za Dutovlje neuspešni. Manjkajočega (pokojnega) zdravnika tam nadomeščata upokojena Franc Tozon in pa Jože Sila."Žal na ta razpis ni odzivov. Sprašujemo in iščemo, vendar je družinskih zdravnikov malo. Za to specializacijo je v Sloveniji malo zanimanja," sklene Godničeva. Poleg pediatrije je vodstvo ZD Sežana zagotovilo ustrezno zdravstveno oskrbo v dispanzerju za žene, tam zdaj dela ginekologinja Tinkara Srnovršnik, ki je med pacientkami zelo priljubljena, čaka pa jih še iskanje nadomestila za družinsko zdravnico v Hrpeljah, Aneto Georgievo Minovo, saj bo kmalu postala mama.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano