Za manj prometnih zamaškov

Če bodo svetniki na prihodnji seji prikimali, se bo prometna ureditev na območju bistriškega zdravstvenega doma, tamkajšnje osnovne šole in Doma na Vidmu do konca prihodnjega leta povsem spremenila. Zaradi prometnega kaosa, ki nastaja predvsem ob šolskih dneh pred začetkom pouka, zaradi pomanjkanja parkirnih mest in tudi zaradi večje varnosti se bo občina lotila urejanja novih poti, parkirišč in avtobusnega obračališča. Naložba bo stala dobrih 730.000 evrov.

Odcep proti trnovski osnovni šoli, zdravstvenemu domu in lekarni bo prihodnje leto spremenjen.





 Foto: Tina M. Valenčič
Odcep proti trnovski osnovni šoli, zdravstvenemu domu in lekarni bo prihodnje leto spremenjen.  Foto: Tina M. Valenčič

ILIRSKA BISTRICA > Načrti za ureditev območja ob bistriškem zdravstvenem domu, bližnji lekarni, osnovni šoli Dragotina Ketteja in Domu na Vidmu niso novi. Bistriška občina s prejšnjim županom Antonom Šenkincem je že pred leti predstavila zasnovo za preureditev celotnega prostora v trikotniku med Gregorčičevo in Župančičevo ulico ter brežino pod pokopališčem ob cerkvi sv. Petra, kjer delujejo tri omenjene ustanove. A načrti, ki naj bi prinesli povsem spremenjen prometni režim in ta del mesta oblikovali v nekakšno novo mestno središče, se tedaj niso izšli.

Občina je tako predstavila nov načrt, s katerim bi izboljšali prometno varnost ter preobremenjenost intervencijske poti, obenem pa uredili pot za pešce ter dovolj - skupaj kar 215 - parkirnih mest.

Prometni kaos

Območje bistriškega zdravstvenega doma, osnovne šole Dragotina Ketteja in Doma na Vidmu je eno od prometno najbolj obremenjenih območij v občini. Predvsem zjutraj, ko starši ali avtobusi pripeljejo v šolo otroke, enako pa je tudi ob koncu pouka. Tako na ozko ulico, ki je priključena na glavno prometno povezavo skozi občino, zavijajo delavci zdravstvenega doma in šole, obiskovalci zdravstvenega doma, starši šolskih otrok in avtobusni prevoz šolarjev, poleg tega pa je ulica glavna intervencijska pot za reševalce. Poleg obiskovalcev šole se v promet vključujejo obiskovalci lekarne, stanovalci dveh blokov ter obiskovalci Doma na Vidmu.

“Tako prometne razmere na tem območju povzročajo zastoje, onemogočajo nujne vožnje reševalcev ter ogrožajo varnost pešcev na poti v zdravstveni dom, šolo in pri prečkanju Gregorčičeve ceste. Zaradi pomanjkanja parkirišč pa predvsem obiskovalci zdravstvenega doma parkirajo na bankinah cest ali pa kar na zelenici,” pravijo na občini.

Bistriška občina je zato sklenila, da šolski avtobusi ne bodo več zavijali in obračali na šolskem dvorišču, pač pa bo ob ureditvi novega priključka na Gregorčičevo uredila obračališče in postajališče za šolski avtobus ob Domu na Vidmu. Do šole bi občina uredila pešpot in tako zagotovila varno pot učencev v šolo brez prečkanja prometnih površin.

Za Domom na Vidmu, na področju nekdanjega, zdaj porušenega vrtca, in na šolskem igrišču - tega bi prestavili nekoliko bliže šoli, pod šolsko dvorišče - bi občina uredila 102 parkirni mesti. Parkirni prostori - parkirišče je danes še improvizirano in makadamsko - bodo krajanom prišli še posebej prav. Dom na Vidmu namreč dobiva vlogo osrednjega prireditvenega prostora v občini, v obnovljeno stavbo pa se bodo selile tudi nekatere državne službe - z oktobrom geodetska pisarna, v prihodnosti pa najbrž tudi občinska uprava.

Z ureditvijo prometnega režima med lekarno, zdravstvenim domom, šolo in Domom na Vidmu naj bi občani Ilirske Bistrice pridobili kar 215 parkirnih mest - 71 pri zdravstvenem domu, 42 pri lekarni ter 102 pri Domu na Vidmu.

Zapornici ob ZD

Dodatne parkirne površine naj bi uredili še ob zdravstvenem domu. Skupaj naj bi bilo kar 71 parkirnih mest. Ker občina načrtuje tudi gradnjo nove šolske telovadnice, naj bi nekaj mest pridobili še na tem območju. Parkirišča naj bi, po načrtih sodeč, uredili ob zdravstvenem domu, pa tudi ob sedanji poti z glavne ceste do šole. Ker na njej ne bi bilo več šolskega prometa, bi postala obenem intervencijska pot za reševalna vozila. Da bi ta lahko neovirano vozila do zdravstvenega doma, je občina predvidela tudi gradnjo novega uvoza do zdravstvenega doma.

Novost, ki je predvidena pri občinskih načrtih, sta gotovo tudi zapornici, ki naj bi ju postavili na pot ob vhodu in izhodu v zdravstveni dom.

Prav tako načrti ukinjajo sedanji uvoz v bistriško lekarno. Tega naj bi uredili nekoliko niže, ob tem pa uredili še nekaj novih parkirnih mest, tako da bi jih bilo skupaj 42.

Naložba v ureditev prometa bo občino stala dobrih 737.000 evrov. Letos se že nameravajo lotiti obračališča in postajališča za šolske avtobuse, v prihodnjem letu naj bi predvidoma do oktobra uredili parkirišče za Domom, do konca leta 2016 pa še promet ob zdravstvenem domu in lekarni.

TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano