Za in proti povišanju nadomestila

V Komnu plačujejo najnižje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča v regiji. Kljub temu so svetniki predlog, da bi občani plačevali dvakrat več, zavrnili. V Občini Hrpelje-Kozina pa so potrdili povišanje vrednosti točke za obračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Povišanje v tem letu bo 4,17-odstotno, v letu 2016 pa 2,86-odstotno, kar je razdelilo svetnike.

Nekatere občine na kraško-brkinskem območju bi rade in bodo povišale vrednost točke za obračunavanje višine nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, s čimer se vsi občinski svetniki ne strinjajo. Zato so to potezo zavrnili v Komnu,  sprejeli pa so jo Foto: Bogdan Macarol
Nekatere občine na kraško-brkinskem območju bi rade in bodo povišale vrednost točke za obračunavanje višine nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, s čimer se vsi občinski svetniki ne strinjajo. Zato so to potezo zavrnili v Komnu, sprejeli pa so jo Foto: Bogdan Macarol

KOMEN, HRPELJE, KOZINA > Občina Komen je na lestvici občin s trenutno višino nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča na občutno nizkem mestu v primerjavi s sosednjimi občinami. V Komnu je potrebno za 100 kvadratnih metrov stanovanja odšteti slabih 40 evrov letno, drugod po občini dobrih 30 evrov. Za primerjavo: v Divači za enako površino odštejejo 55 evrov, v Sežani pa skoraj 80 evrov.

Posledično je tudi odstotek denarja, ki pricurlja v občinsko blagajno, nižji kot drugod. Od 211 občin je komenska na 147. mestu. “Občina Komen iz nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča dobi le 3,85 odstotka davčnih prihodkov. Smo zelo pod povprečjem,” pojasnjuje župan Marko Bandelli. Namen višanja je tudi približanje prihajajočemu davku na nepremičnine.

Podvojeni davek

Zato so na komenski občini predlagali podvojeno višino. “Kar pomeni, da bi za 100 kvadratnih metrov stanovanjske površine v Komnu plačali 78 evrov, v drugih vaseh pa 65 evrov,” je povedala Katja Mulič iz komenske občinske uprave. Za 100 kvadratnih metrov nepremičnine, kjer se izvajajo poslovne dejavnosti, pa bi bila višina davka 139 evrov. Več denarja, ki bi ga iz naslova davkov zbrali, bi namenili za vaške domove in potrebe vaških skupnosti, je svetnikom še pojasnil Bandelli.

“Taka povečanja v trenutni situaciji so nesprejemljiva,” pa je na zadnji občinski seji poudaril Rajko Lisjak (SMC) in tako izrazil mnenja večine svetnikov. “Danes sem pričakoval predlog ukinitve komunalnega prispevka. Zanj bi gotovo glasoval. Nad podvojitvijo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča pa sem presenečen in temu odločno nasprotujem. Je v popolnem nasprotovanju s tem, kar ste obljubljali pred volitvami,” je svoje mnenje svetnikom in županu utemeljil Danijel Božič (ZZP).

Svetnike je resda najbolj zmotilo samo povišanje, nekateri pa so še opozorili, da so tak predlog sklepa dobili na mizo šele na dan seje. “Moti me, da smo gradivo dobili šele danes. Verjamem, da je pobran davek nizek, ampak tudi občani so v zelo težki situaciji. Govorimo o velikem povečanju in ne vem, če je pravi trenutek za zvišanje,” je poudaril Ivan Žežlina (NSi).

Čez tri dni ponovni poskus

Vendar pa Bandelli kljub nasprotovanju svetnikov ni izgubil upanja. Tri dni po redni seji je sklical dopisno sejo, na kateri so se svetniki morali spet odločati o zvišanju nadomestila. Le da tokrat za nekoliko nižje. Rezultat je bil isti. “Žal mi je, da povišanje ni bilo potrjeno, saj bi bil zbrani denar namenjen za delovanje vaških skupnosti,” je povedal Bandelli.

Vendar poslovnik občinskega sveta Občine Komen jasno določa, da se lahko dopisne seje sklicuje le, ko pogoji za redno sejo niso izpolnjeni, na njej pa se med drugim ne sme odločati o občinskih davkih in drugih dajatvah občine.

Hrpeljsko-kozinske svetnike je davek razdelil

“Občina Hrpelje-Kozina pri višini nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, ki je eden od temeljnih prihodkov občinskega proračuna, krepko zamuja. Dokaz je primerjava s sosednjimi občinami,” je svetnike na seji pred prazniki nagovoril Andrej Bolčič, v. d. direktorja občinske uprave. “V občinskih središčih je za stanovanje s 100 kvadratnimi metri potrebno sedaj v naši občini odšteti 53 evrov letno, v naseljih z najnižjim nadomestilom pa je za stanovanje enake površine potrebno pri nas letno plačati 19 evrov,“ je nizal dejstva Bolčič.

Ker se zadnja tri leta vrednost nadomestila v hrpeljsko-kozinski občini ni povišala, je Bolčič v letu 2015 predlagal povišanje za 4,17 odstotka ter v letu 2016 za 2,86 odstotka. “Lastniki stanovanj v občinskih središčih bi za stanovanje s 100 kvadratnimi metri letno plačali 3,78 evra več, ti z najnižjo ceno pa 1,32 evra več,” je še dodal.

Pojasnil je, da bi se nadomestilo za 500 kvadratnih metrov poslovne površine v industrijski coni v Hrpeljah podražilo za 34,8 evra. Občina bi namesto sedanjih 245.000 evrov dobila 26.000 evrov več.

In še ena primerjava: če bi namesto tega davka država pobirala davek na nepremičnine, bi občino Hrpelje-Kozina to bremenilo za 1,186.000 evrov, kar je petkrat več kot sedaj.

Ob podpori povišanju s strani odbora za prostorsko planiranje in gospodarjenje z nepremičninami, ki ga vodi Matej Dodič (SD), in odbora za proračun in finance, ki ga vodi Irena Stropnik (SD), so nekateri svetniki pred glasovanjem obrazložili svoj glas. Peter Valenčič (SDS) je tako povedal: “Prihodke je mogoče pridobiti iz drugih virov, brez bremenitve občanov z dodatnimi davki. V predvolilnem programu sem obljubil, da ne bom za dodatne davke, zato sem proti povišanju nadomestila.”

V občinah Divača, Sežana in Ilirska Bistrica so tudi v letošnjem letu ohranili enako višino nadomestila kot lani.
Sicer pa je v občinskih središčih za stanovanje s 100 kvadratnimi metri potrebno sedaj v občini Hrpelje-Kozina odšteti 52,92 evra letno, v občini Divača 55,87 evra, v Ilirski Bistrici 55,11 evra, v Sežani 78,20 evra. V naseljih z najnižjim nadomestilom je za stanovanje enake površine potrebno v občini Hrpelje-Kozina letno plačati 18,48 evra, v Divači 30 evrov, v Ilirski Bistrici 25,05 evra, v Sežani pa 39,10 evra nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.

Nižji davek je konkurenčna prednost

Povišanju je nasprotovala tudi Lista Pretresi. “Smo proti skupaj sedem odstotnemu povišanju nadomestila v naslednjih dveh letih. Uprava naj več varčuje ter naj poveča napore pri pridobivanju evropskega in ostalega denarja. Če ohranimo nižji davek, bo to pomenilo konkurenčno prednost, saj mora biti naš cilj, da napolnimo našo industrijsko obrtno cono,” je povedal predsednik Liste Pretresi Vasja Ivančič.

Na drugi strani je Denis Čermelj (SD) menil, da bi bilo populistično, če ne bi sprejeli povišanja nadomestila. “Dejstvo je, da je zaradi inflacije rast ostalih cen realnost. Industrijska cona je nižjemu davku navkljub zadnjih šest let malo zasedena, zato je nižji davek ne bo napolnil niti v naslednjih letih,” je utemeljil svoj glas podpore. Za povišanje so bili tudi svetniki Liste Pečar, ki jo vodi Robert Grk. “Naša vaška jedra in ceste je potrebno urediti, sanirati moramo tudi poplavna in plazovita območja. Denar od nadomestil je zbran od nas za nas, da se bomo imeli boljše,” je utemeljil, zakaj podpira povečanje davka.

Predlog za povečanje nadomestila so sprejeli z devetimi glasovi za in tremi glasovi proti.

PETRA MEZINEC, BOGDAN MACAROL


Najbolj brano