Za bloke ograja in ključ

Stanovalci blokov v Ilirski Bistrici odpadke še vedno odlagajo po starem, saj novih zabojnikov za ločeno zbiranje od komunale še niso dobili. Na njihovih novembrskih položnicah pa se je kljub temu znašla postavka za plačilo odvoza bioloških odpadkov. “To pa zato, ker imajo bloki še vedno ekološke otoke,” pravi direktor bistriške komunale Igor Batista. Nove zabojnike ob blokih bodo ogradili, stanovalci pa jih bodo morali zaklepati.

Ob blokih smeti še vedno odlagajo po starem, saj novih 
zabojnikov za ločeno zbiranje še nimajo. Foto: Tina M. Valenčič
Ob blokih smeti še vedno odlagajo po starem, saj novih zabojnikov za ločeno zbiranje še nimajo. Foto: Tina M. Valenčič

ILIRSKA BISTRICA > Krajani bistriške občine so pred nekaj dnevi po napovedih dobili debelejše položnice za plačilo zbiranja in odvažanja odpadkov. Komunala je namreč odpadke prvič obračunala po novem, saj je do sredine novembra večina bistriških gospodinjstev dobila nove zabojnike za ločeno zbiranje in morajo odpadke po novem ločevati kar doma.

Nove položnice brez novih zabojnikov

Izjema so le stanovalci blokov, kjer novih zabojnikov še ni. Tam odpadke še vedno zbirajo po starem: na voljo imajo običajne zabojnike za mešane odpadke in ekološke otoke, ki jih za zdaj uporabljajo le tisti bolj ozaveščeni.

Nekateri krajani iz blokovskih naselij pa so se pritožili, da jim je bistriško komunalno podjetje kljub temu za pretekli mesec zaračunalo tudi odvoz bioloških odpadkov, čeprav novih zabojnikov za ta namen še nimajo. Direktor ilirskobistriškega komunalnega podjetja Igor Batista poudarja, da postavka drži, saj je odvoz bioloških odpadkov še vedno urejen na ekoloških otokih, ki so nameščeni v okolici posameznih blokov ali sosesk.

Čeprav je nameravala komunala vse nove zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov med vsa gospodinjstva razdeliti do srede novembra, se pri blokih zapleta. “Posode so dobila vsa gospodinjstva po občini, razen v blokih, kjer upravljalci še niso določili lokacije za nove zabojnike. Zato tam ločeno zbiranje poteka na ekoloških otokih,” je pojasnil Batista.

Zabojniki s ključi

Toda tudi stanovalci večstanovanjskih stavb naj bi nove zabojnike dobili kmalu. “S krajevno skupnostjo Ilirska Bistrica smo dogovorjeni, da bodo novi zabojniki ob blokih v ograjenih prostorih, ki bodo zaklenjeni, vsako gospodinjstvo bloka pa bo imelo svoj ključ,” je pojasnil direktor.

To je potrdil tudi predsednik bistriške krajevne skupnosti Sašo Batista, ki je dejal, da naj bi vzorčni primer takšnega “novega otoka” za ločeno zbiranje odpadkov ob blokih najprej postavili v Rozmanovi ulici, nato pa še drugod. “S tem, ko bo ta prostor zaklenjen, bo tudi mogoče nadzirati, kdo v bloku ne ločuje odpadkov oziroma odlaga mešane odpadke v zabojnike za ločene odpadke,” je pojasnil predsednik KS.

Občani Ilirske Bistrice do zdaj niso bili prav zagreti pri ločevanju odpadkov in tudi v nekaj tednih vsega ni mogoče spremeniti. Še vedno se namreč najdejo takšni, ki novemu načinu zbiranja odpadkov nasprotujejo ali smeti ne odlagajo pravilno v za to namenjene zabojnike. Na komunali so nekaj kršitev opazili pri Zemonski vagi, v vasi Rečica, pa tudi v Gubčevi ulici.

Kljub temu direktor komunale ocenjuje, da so prvi pozitivni učinki že vidni. “Do zdaj je bilo na mesec v povprečju zbranih približno 320 ton mešanih odpadkov. Novembra je bilo - kljub temu, da smo nove zabojnike razdeljevali do 17. novembra - zbranih 231 ton mešanih odpadkov. Torej 90 ton mešanih odpadkov manj, kar pomeni, da je učinek že tu. Verjamemo, da se bo z ozaveščanjem odstotek ločeno zbranih odpadkov dvignil”

Kar pa ne bo šlo brez nadzora. In če komunala krajane ob nepravilnem odlaganju zdaj le opozarja - v nekaj tednih so izrekli skoraj 400 opozoril - bodo po novem letu sledile tudi kazni.

TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano