“Za Sviščake je potreben čas”

Čeprav Ilirske Bistrice ni pobelil prek vikenda napovedan sneg, je zimska idila marsikaterega Bistričana zvabila na Mašun ali na Sviščake. Obe turistični točki je prekrila snežna odeja, kljub temu pa verjetno tudi letos na nobeni ne bodo organizirali smučanja.

Sviščake je konec tedna že pobelil sneg, za smučanje pa še 
ne kaže dobro. Foto: Arhiv Planinski Dom Sviščaki
Sviščake je konec tedna že pobelil sneg, za smučanje pa še ne kaže dobro. Foto: Arhiv Planinski Dom Sviščaki

ILIRSKA BISTRICA > Minuli vikend so se po kar nekaj krajih v Sloveniji zvrstili smučarski sejmi. Tudi v Ilirski Bistrici, kjer je se po besedah Maje Uljan, predsednice Smučarskega kluba Snežnik, ki je sejem tudi organiziral, prodalo in izmenjalo največ otroške opreme. “Otroška oprema se tudi sicer najbolj prodaja in kupuje, saj jo otroci hitro prerastejo in jo je treba tako rekoč vsako leto menjati,” pravi Uljanova.

Več smučarjev - prej do smučišča

Smučarski klub Snežnik si tudi sicer prizadeva, da bi se s priljubljenim zimskim športom ukvarjalo čim več otrok in tudi njihovih staršev. Večje število smučarjev je namreč tudi dober “izgovor” za ureditev smučišč v občini. Denimo, na Sviščakih, kjer je smučišče v preteklosti že delovalo.

Lani smučišče Sviščaki sicer ni obratovalo, saj občina zaradi pomanjkanja denarja za vzdrževanje dotrajanih naprav najemne pogodbe ni več sklenila. Lani je tako med zimski počitnicami bistriška občina v sodelovanju s Smučarskim klubom Snežnik za vse občane organizirala smučarski avtobus, ki je po subvencionirani ceni vozil na hrvaško smučišče Platak v zaledju Reke.

Odzivi so bili dobri, zato bodo podoben avtobus organizirali tudi med letošnjimi zimskimi počitnicami, je zatrdila Uljanova. “Lani se je to obneslo, otroci in starši so bili zadovoljni, tako da bo letos tudi avtobus, če bo le na Platku dovolj snega.”

Platek je zgolj začasna rešitev

Predsednica Smučarskega kluba Snežnik sicer poudarja, da je organizacija smučanja na Platku zgolj začasna rešitev. Prepričana je, da bo občina slej ko prej uredila tudi smučišče na Sviščakih. “Ne gre za vse kriviti le občine. Ta se mora držati predpisov, tudi tistih strogih iz Nature 2000, kamor Sviščaki sodijo. Dodatno pa mala smučišča drži v pesti tudi država, ki zahteva enako začetno financiranje za mala in velika smučišča. Tako je treba za zagon smučišča na Sviščakih plačati ravno toliko kot za, denimo, smučišče na Krvavcu,” razlaga Uljanova.

To pa za seboj potegne dodatne visoke stroške tudi za starše. “Mi si želimo smučanje omogočiti čim večji množici otrok. Seveda bi radi urejeno smučišče na Sviščakih, ker bi otroci po šoli hodili tja trenirat. A bi si bilo morda to marsikomu tudi precej teže privoščiti,” meni Uljanova.

Sicer pa dodaja, da bo občina slej ko prej to smučišče uredila. “Potreben je samo čas. Platak je le začasna rešitev, s katero želimo doseči, da bi čim več ljudi smučalo, da bomo lahko rekli, da se ureditev smučišča izplača. Ne pa, da se smučišče uredi, pa na njem ni smučarjev.

TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano