ZSSS poziva k ukrepanju za rešitev ilirskobistriškega prevoznika TIB Transport

Predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so skupaj z vršilcem dolžnosti direktorja podjetja TIB Transport Zlatkom Jenkom danes vse deležnike pozvali k ukrepanju pri iskanju rešitve za ilirskobistriškega prevoznika. TIB transport, ki je v prisilni poravnavi, namreč pri upnikih ni uspel s predlogom konverzije terjatev v kapital.

TIB transport, ki je v prisilni poravnavi, pri upnikih ni uspel s predlogom konverzije terjatev v kapital Foto: Tomo Šajn
TIB transport, ki je v prisilni poravnavi, pri upnikih ni uspel s predlogom konverzije terjatev v kapital Foto: Tomo Šajn

LJUBLJANA > Podjetje TIB Transport skupaj s povezanimi družbami zaposluje 226 delavcev in delavk, zato je njegova rešitev velikega pomena tako za občino, kot za regijo in tudi državo, so poudarili predstavniki ZSSS in družbe na današnji novinarski konferenci v Ljubljani.

Gre namreč za edino večjo prevozniško družbo za prevoze nevarnih tovorov, nanjo pa se vežejo tudi manjši prevozniki, ki dopolnjujejo tovrstne storitve, kot je oskrba s kemikalijami in gorivi.

Generalna sekretarka Sindikata delavcev prometa in zvez Cvetka Gliha je dejala, da se očitno odvija načrtno uničenje še enega slovenskega podjetja, ki zagotavlja delo preko 200 državljanom. V vseh dosedanjih postopkih se je, kot je poudarila, ponovno izkazalo, da je vladi povsem vseeno, če propade še eno podjetje.

Po besedah vršilca dolžnosti je največji upnik družbe TIB Transport Abanka, vendar pa njene terjatve še niso bile prenesene na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Predsednik sindikata v TIB Transport Anton Delost je poudaril, da je od delovnih mest v družbi odvisnih od 700 do 800 ljudi. “Apeliramo na državo, da opravi svoje. Drugače bomo delavci poiskali krivce,” je dodal.

DUTB je namreč pred dnevi, tako kot večina drugih upnic, zavrnila predlog konverzije terjatev v kapital v ilirskobistriškem TIB Transport, ker družba po njihovem mnenju nima uresničljivega načrta finančnega prestrukturiranja. Prav tako družba ni uspela s predlogom, da se v kapital pretvorijo terjatve Finančne uprave.

V postopku prisilne poravnave družbe TIB transport, uvedene marca letos, so upniki prijavili za 7,1 milijona evrov terjatev, od tega terjatve DUTB predstavljajo 1,3 odstotka vseh finančnih terjatev. DUTB je terjatve prevzela od NLB, medtem ko terjatev Abanke še ni prevzela.

Med večjimi upniki družbe, specializirane za prevoz naftnih derivatov in kemikalij, so Abanka Vipa, Finančna uprava RS, Hypo Leasing in OMV. Družba, kot so pojasnili, redno izplačuje plače, redno plačuje DDV, davke in prispevke ter vestno izpolnjuje pogodbene obveznosti do pogodbenih partnerjev.

STA


Najbolj brano