Z vprego bodo za dvojni jubilej pripeljali mlaj

Postojna bo v nedeljo ponovno v znamenju furmanstva. Celodnevni tradicionalni etnološki dogodek bo svoj vrhunec doživel ob 15. uri s sprevodom s furmanskimi vozovi, tovori in konji ter drugimi sodelujočimi, v katerem bodo letos ob dvojnem jubileju - 25-letnici Furmanskega praznika in 25-letnici samostojnosti Slovenije - pripeljali tudi 30-metrski mlaj in ga nato postavili na glavnem prizorišču.

V sprevodu se bo tudi letos zvrstilo kar nekaj zanimivih voz. 
Manjkalo ne bo niti društvo iz Merč z volovsko vprego (na 
fotografiji), ki je redni udeleženec Furmanskega praznika.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
V sprevodu se bo tudi letos zvrstilo kar nekaj zanimivih voz. Manjkalo ne bo niti društvo iz Merč z volovsko vprego (na fotografiji), ki je redni udeleženec Furmanskega praznika.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “Furmanski praznik je v zadnjih 25 letih postal v slovenskem prostoru prepoznavna prireditev in obenem ena pomembnejših etnoloških prireditev. Skozi vsa leta si ob sodelovanju društev iz vse Slovenije prizadeva ohranjati tradicijo in prikazati dediščino furmanskih dejavnosti, saj je bila Postojna pomembna furmanska postojanka in je kot takšna ustvarjala komunikacijsko podobo mesta in širšega območja. Prevozništvo (poljskih pridelkov, sena, lesa in celo ledu) na Kras, v Trst in Istro je bilo tudi eden pomembnih dodatnih prihodkov za kmetije s tega območja,” poudarja Srečko Šajn, predsednik Turističnega društva Postojna, ki prireditev organizira v sodelovanju s postojnsko občino in družbo Postojnska jama.

Dogajanje se bo v parku pred Postojnsko jamo začelo ob 9. uri. Na stojnicah se bodo predstavljali razstavljavci domače in umetnostne obrti ter drugih dejavnosti, lovske družine bodo tekmovale v kuhanju lovskega golaža, mladi glasbeniki pa v diatonični harmoniki, predstavljala se bodo starodobna vozila, nastopilo bo Športno kinološko društvo Postojna ... Obiskovalci bodo lahko jahali konje in se vozili z zapravljivčki.

Furmanska povorka z več kot 500 udeleženci v približno 20 skupinah bo skozi center mesta krenila ob 15. uri. V njej se bodo zvrstili nekateri tradicionalni gosti Furmanskega praznika, letošnja posebnost pa bo največji ohranjeni voz parizar v Sloveniji, z vinskimi sodi, ki ga bo v Postojno pripeljalo Konjeniško društvo Naklo. Konjeniško društvo Sv. Štefan iz Vipave pa bo pripeljalo mlaj in ga v sodelovanju z društvom TRMA iz Zadloga pri Črnem vrhu tudi postavilo.

Letos bodo po več letih v povorki sodelovali tudi domačini, in sicer Podgurci z gasilsko brizgalno in “vestirngo”. Po razglasitvi najizvirnejšega voza s tovorom in furmana bodo obiskovalce, ki se bodo lahko okrepčali z različnimi furmanskimi jedmi, še ves večer zabavali ansambel Igor in Zlati zvoki ter Rebeka Dremelj. Vstopnine na prireditev ni, na prireditveni prostor pa bo iz središča mesta na vsake pol ure brezplačno vozil tudi mestni avtobus Furman. Organizatorji tudi letos preko celega dne pričakujejo 10.000 obiskovalcev.

VRŽ


Najbolj brano