Z upravnico izginil tudi denar

V postojnskih stanovanjskih blokih zaradi domnevnih nepravilnosti ter sumov oškodovanja etažnih lastnikov množično odpovedujejo pogodbe dolgoletni upravnici Boži Blažič. Denar, ki so ga plačali za stroške, ni prišel do dobaviteljev, poniknil je tudi denar rezervnega sklada. Po neuradnih informacijah jo je policija že kazensko ovadila.

Domnevne nepravilnosti pri poslovanju upravnice Bože Blažič so v zadnjem obdobju postale tako rekoč glavna tema pogovorov med stanovalci številnih postojnskih blokov, ki jih je vrsto let upravljala.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Domnevne nepravilnosti pri poslovanju upravnice Bože Blažič so v zadnjem obdobju postale tako rekoč glavna tema pogovorov med stanovalci številnih postojnskih blokov, ki jih je vrsto let upravljala.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Stanovalci bloka na Kraigherjevi ulici so zaradi nezadovoljstva z delom zdaj že bivše upravnice Bože Blažič izbrali novega upravnika. In doživeli šok. “Prvi mesec, ko smo dobili položnico od novega upravnika, je na njej pisalo, da je stanje rezervnega sklada nič evrov. Bivša upravnica, ki sicer sploh ni imela ločenega računa za rezervni sklad, pač pa nam je za vsa vplačila pošiljala eno samo položnico, je še pred zamenjavo na dopisu navedla, da je stanje našega rezervnega sklada dobrih 9300 evrov. A od novega upravnika smo izvedeli, da denarja ob zamenjavi ni prenesla,” nam je povedala predstavnica stanovalcev bloka z desetimi stanovanji.

Nov upravnik, ljubljanska družba SPL, je v njihovem imenu že prijavil prekršek stanovanjski inšpekciji. Vložil je tudi izvršbo zoper Božo Blažič in zoper družbo BJ vzdrževanje (ustanovljena je bila s prenosom poslovanja Bože Blažič s. p., ki je bila iz poslovnega registra izbrisana julija lani). Blažičeva je že podala ugovor, stanovalci pa se bojijo, da bodo ob svoj denar.

Postojnski primer ni osamljen in razkriva sistemske pomanjkljivosti na področju upravljanja stavb. Alma Pašanović, direktorica področja upravljanja stavb v ljubljanskem podjetju SPL, ki je eden večjih upravljavcev nepremičnin v Sloveniji, pravi, da je težava v odsotnosti zunanjega nadzora. Če ni ustreznega poročanja, etažni lastniki tako ne morejo vedeti, ali se knjigovodsko stanje sredstev v rezervnem skladu, ki jim ga sporoča upravnik, ujema z dejanskim stanjem na računu in ali je upravnik dobaviteljem nakazal sredstva, ki jih je zbral od etažnih lastnikov. V praksi si je namreč težko zamisliti, da bi vsi etažni lastniki vsak mesec pri dobaviteljih preverjali, ali je njihov upravnik poravnal mesečni račun ali ne.
“Rešitev vidimo v tem, da se vzpostavi neko sistemsko poročanje neodvisne institucije, ki bo po trdila, da je to, kar upravnik pravi, res. To mora biti nek revizor, ki je usposobljen za branje podatkov, etažni lastniki so namreč na tem področju laiki, imajo pa pravico vedeti, kaj se z njihovim denarjem dogaja,” nam je povedala Pašanovićeva.
Glede obveznosti, ki jih upravnik ne poravna dobaviteljem, čeprav je denar od etažnih lastnikov pobral, pa se boji, da bo do morali glede na zdajšnjo ureditev etažni lastniki dvakrat plačevati, saj so oni v poslovnem razmerju z dobaviteljem in šele v naslednjem ko raku po sodni poti skušati izterjati denar od upravnika.
Sodna pot jim ostane tudi pri izterjavi izginulega denarja v rezervnem skladu. Pašanovićeva opozarja tudi na to, da je danes lahko upravnik čisto vsak, ki si želi kaj zaslužiti. Pogoji za opravljanje te dejavnosti namreč niso določeni. VRŽ

Plačali, a ostali skoraj brez gretja

Da s poslovanjem Blažičeve ni (bilo) vse tako, kot bi moralo biti in da obstajajo sumi nepravilnosti, poročajo tudi iz drugih blokov.

Pri nas je počilo pred začetkom kurilne sezone. Kljub temu, da smo vnaprej plačevali denar za kurilno olje, tistega dne, ko naj bi začeli kuriti, kurilnega olja ni bilo, ker naj za nabavo ne bi imela denarja. Stanovalci so dobesedno znoreli,” je opisal stanovalec Pivške ulice, kjer so Blažičevi dali odpoved prejšnji mesec.

Potem ko so zagnali vik in krik, je kurilno olje, da so bili radiatorji vsaj mlačni, le prišlo. Po njenih pojasnilih pač toliko, kolikor denarja je pobrala. “Blažičeva je v zvezi s težavami na sestankih hišnega sveta razlagala, da so krivi posamezni stanovalci, ker ne plačujejo redno. Ona je očitno denar, ko so se pojavljale luknje, zato prenašala iz bloka v blok in z njim nepregledno počela bog ve kaj. Prav je, da se zadeva razišče.”

Tudi voda ni plačana

Etažni lastniki pa niso edini oškodovani. V javnem podjetju Kovod smo izvedeli, da imajo do obeh podjetij Blažičeve skupno za skoraj 13.000 evrov terjatev. Ker z upravnico kljub več poskusom niso uspeli stopiti v stik, za vse zapadle terjatve tečejo pravni postopki. Od etažnih lastnikov pa ne bodo zahtevali ponovnega plačevanja računov, dokler ne bodo izrabili res vseh pravnih poti. “Interes podjetja ni škodovati etažnim lastnikom (da bi vodo plačevali dvakrat), četudi pravna ureditev v naši državi to očitno dopušča,” so poudarili in dodali, da so v zadnjem času od številnih etažnih lastnikov že prejeli vloge za direktno obračunavanje vode. Ta rešitev je možna le v stavbah, ki imajo ločene števce.

V Elektru Primorske poslovnih odnosov s pogodbenimi partnerji ne želijo razkriti. V primeru neporavnanih obveznosti pa najprej pozovejo upravnika, naj jim dostavi seznam neplačnikov, ki jih nato terjajo. “V kolikor seznama ne dostavi, menimo, da so etažni lastniki poravnali vse svoje obveznosti in predlagamo izvršbo zoper upravnika,” so nam odgovorili.

Izvršbe so po naših informacijah že vložili tudi nekateri dobavitelji kurilnega olja.

Interes podjetja vsekakor ni usmerjen v škodo etažnih lastnikov (da bi vodo plačevali dvakrat), četudi pravna ureditev to v naši državi očitno dopušča,“ pravijo v javnem podjetju Kovod Postojna.

Etažnim lastnikom ostane le sodišče

Neuradno smo izvedeli, da je na podlagi prijav zadevo že začela preiskovati tudi policija, ki je že vložila tudi kazenske ovadbe.

Da so zaradi domnevnih nepravilnosti ob prenehanju upravljanja zoper upravnico prejeli dve prijavi, so nam potrdili na stanovanjski inšpekciji inšpektorata za okolje in prostor, kjer pa do odločitve v prekrškovnih postopkih ne dajejo dodatnih pojasnil.

So nas pa opozorili na določbo stanovanjskega zakona, po kateri mora upravnik ob prenehanju opravljanja storitev sredstva, zbrana na računu, prenesti na račun, ki ga za večstanovanjsko stavbo vodi novi upravnik. V nasprotnem primeru je za upravnika predpisana globa.

Na inšpektoratu so še izpostavili, da je spore iz pogodbe med etažnimi lastniki in upravnikom mogoče reševati po civilno pravni poti na sodišču. “O premoženjskopravnih zahtevkih na podlagi določb zakona o prekrških lahko odločajo le sodišča, tako da se oškodovani etažni lastniki lahko obrnejo nanje.

Stik smo si prizadevali vzpostaviti tudi z Blažičevo, ki (je) upravlja(la) na desetine blokov ne le na Postojnskem, temveč tudi na Pivškem in Sežanskem, vendar je bila njena mobilna številka ves čas nedosegljiva, odzvala se ni niti na sms sporočila. Zato smo jo včeraj iskali tudi na sedežu družbe BJ vzdrževanje, ki je registrirano na naslovu v Hraščah pri Postojni, a nam je zaposlena dejala, da je odstotna. Da je bila v zadnjem obdobju praviloma nedosegljiva, so nam potrdili tudi stanovalci.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano