Z učenjem in znanostjo do zmage

Dijak Gimnazije Vič Domen Pregeljc, doma iz Hrpelj, je na mednarodni olimpijadi Genius na državni univerzi New York v naravoslovju osvojil absolutno prvo mesto in zlato medaljo za raziskovalno nalogo iz nevrodegeneracije. Pripravil jo je s Kemijskim inštitutom.

Domen Pregeljc
Domen Pregeljc  

LJUBLJANA, HRPELJE > To je že drugi velik uspeh Domna Pregeljca v kratkem času, saj je pred dobrim mesecem osvojil srebrno medaljo na znanstveni srednješolski olimpijadi v kategoriji zdravja in preprečevanja bolezni v Houstonu v ZDA.

Na olimpijadi je sodeloval z raziskovalno nalogo s področja nevrodegeneracije. Z najsodobnejšimi orodji molekularne simulacije je proučeval delovanje encimov v centralnem živčnem sistemu, ki so odgovorni za uravnavanje nivoja živčnih prenašalcev. Obenem je njihovo delovanje vir oksidativnega stresa, ki vodi v poškodbe in odmiranje nevronov ter s tem povezane nevrodegenerativne bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen.

Njegove ugotovitve predstavljajo pomemben prispevek k razumevanju nevrodegeneracije na molekularnem nivoju in utrjujejo vlogo računskih simulacij v interdisciplinarnih raziskavah, ki povezujejo klinično nevrologijo in kemijsko fiziko. Tako so pojasnili na Kemijskem inštitutu, kjer je dijak opravljal raziskave pod mentorstvom Urške Jug, dr. Janeza Mavrija in dr. Jerneja Stareta.

“Čeprav sem prvič, ko smo se srečali, razumel le malo njihovih besed, sem bil odločen, da bom nadaljeval z delom. Sodelovati sva začela s študentko Urško Jug in kmalu sem ugotovil, da kljub pomanjkanju poglobljenega znanja, ki ga zagotavlja univerza, nisem veliko zaostajal,” Domen Pregeljc opisuje začetke, ko ga je profesorica kemije na Gimnaziji Vič Alenka Mozer predstavila raziskovalcem na Kemijskem inštitutu. “Trudil sem se razumeti specifične znanstvene probleme. Priznam, da sem včasih podvomil, a upanje mi je dajalo to, da tudi raziskovalci nekaterih stvari niso razumeli, dokler niso bili stari 25 let. Veselje, ko sem končno kaj razumel, pa je bilo neizmerno,” še dodaja Pregeljc.

Na olimpijadi Genius je sodelovalo kar 2500 projektov iz 73 držav. Kako pomembna je zmaga, pa pričata tudi ponudbi štipendij za študij. Ponudili so mu jo tako na univerzi, ki je organizirala tekmovanje Genius (State University of New York), kjer so sprva ponujeno štipendijo celo podvojili, kot na inštitutu za tehnologijo Rochester (Rochester Institute of Technology). HR


Najbolj brano