Z računi v Avstriji izmikanje upnikom?

Družba Javor Pivka v likvidaciji, ki ima pri nas blokirane oziroma zaprte vse bančne račune, posluje le prek avstrijskih računov, s čimer se lahko lažje izmika upnikom. A kljub temu nima denarja niti za izplačilo zaostalih plač. V likvidacijo pa je poslala družbo Javor Lamelirani program.

Nekdaj močna skupina Javor izgublja še eno podjetje. Pred 
štirimi leti je v stečaju končala družba Javor Pohištvo, zdaj je 
v likvidaciji njegova naslednica, Javor Lamelirani program. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Nekdaj močna skupina Javor izgublja še eno podjetje. Pred štirimi leti je v stečaju končala družba Javor Pohištvo, zdaj je v likvidaciji njegova naslednica, Javor Lamelirani program. Foto: Veronika Rupnik Ženko

PIVKA > Javor Pivka v likvidaciji sodi med tista zadolžena podjetja, ki imajo zaradi vloženih izvršb blokirane račune pri bankah v Sloveniji in so zato bančno poslovanje preselila v sosednjo državo.

Na Finančni upravi (Furs) pravijo, da gre pri odprtju računa v tujini lahko zgolj za način poslovanja ali izbiro ugodnejših bančnih storitev, v nekaterih primerih pa tudi za prikrivanje premoženja ali izogibanje upnikom. V primeru Javorja naj bi bili upniki sicer poplačani v okviru likvidacijskega postopka z odprodajo nepremičnin in hčerinskih podjetij, a se ta ne odvija z želeno dinamiko, zato se kopičijo izvršbe.

Po drugi strani pa ima Javor kljub računom v tujini velike težave že z zagotavljanjem obratnega kapitala za tekoče poslovanje.

Prispevkov v Avstriji ni mogoče izterjati

Na Furs pojasnjujejo, da v primerih, ko davčni zavezanec nima transakcijskega računa v Sloveniji, izvajajo ostale izvršbe (na premičnine in nepremičnine, deleže, vrednostne papirje, denarne terjatve dolžnika). Ko izčrpajo vsa ta sredstva, lahko uporabijo tudi postopke mednarodne izterjave, pri čemer se postopek izvršbe na denarna sredstva izvede v sodelovanju z davčno upravo v tuji državi. “Furs mora poslati zaprosilo za izvršbo tuji davčni upravi, ki na podlagi svojih pravnih podlag izvede postopek izvršbe in izterjana sredstva nakaže na račun Furs,“ pojasnjujejo. Ob tem poudarjajo, da tuja davčna uprava izvede izvršbo le za tisti davčni dolg, za katerega ima pristojnost v svojih pravnih določbah. Če ima davčni zavezanec v Sloveniji dolg iz naslova prispevkov, edini račun pa ima, denimo, v Avstriji, mu avstrijska davčna uprava ne more izvesti izvršbe, saj ni pristojna za izvajanje izterjave prispevkov.

Na Furs konkretnih primerov zaradi davčne tajnosti ne pojasnjujejo, je pa iz seznama davčnih dolžnikov razvidno, da Javor Pivka v likvidaciji in hčerinsko podjetje Javor Furnir skupaj Fursu dolgujeta več milijonov evrov.

O konkretnih primerih izterjave ne govorijo niti nekateri drugi upniki, zato smo jim zastavili splošna vprašanja. V Zavarovalnici Triglav pravijo, da iščejo možne rešitve v Sloveniji in da se s primerom mednarodne izterjave še niso srečali. Da tovrstnih postopkov še niso imeli, pravijo tudi na Banki Koper, ki je sicer Javorjeva največja upnica, a je pred časom odstopila od izvršbe na nepremičnine in se je s ciljem boljšega poplačila vključila v postopke prodaje Javorjevih hčerinskih družb.

Kdaj bodo dočakali plačo, še ne vedo

Javorjevi upniki so tudi zaposleni, ki, kot je znano, za daljše obdobje nimajo poravnanih socialnih prispevkov, še vedno pa pričakujejo tudi odgovore glede dokončnega izplačila plače za januar in februar. Kot smo poročali, so zaradi neizplačila pred dnevi spontano stavkali delavci podjetij Javor Vezane plošče in Javor Lamelirani program. Februarske plače v obljubljenem roku še niso dobili, pač pa zgolj še en 200-evrski obrok januarske. Ne predstavniki sindikata ne likvidacijski upravitelj v skladu z dogovorom ne dajejo izjav, dokler potekajo pogovori z bankami.

Po podatkih Finančne uprave je imelo 1299 podjetij s sedežem v Sloveniji odprt transakcijski račun v tujini. Od teh jih je imelo 212 blokirane vse račune v Sloveniji. Samo v tujini ima odprte račune 1213 podjetij s sedežem v Sloveniji.

Brez odpuščanj na lameliranem programu?

Delavci družbe Javor Lamelirani program pa imajo še en razlog več za zaskrbljenost, saj so delničarji (Javor Pivka v likvidaciji in podjetje BP9 v lasti Petra Šifrerja) pred kratkim sprejeli sklep o likvidaciji družbe. Iz skupščinskih sklepov razlog ni razviden. Milan Šilc, dosedanji direktor družbe, ki je bil imenovan tudi za likvidacijskega upravitelja, pa na naša vprašanja, kaj likvidacija pomeni za nadaljevanje programa in zaposlene, ni odgovoril. Delničarji so mu naložili, da je dolžan stroje in opremo prodati v roku enega leta, skupščina pa lahko rok podaljša. Če ugotovi, da premoženje družbe ne bo zadoščalo za poplačilo vseh terjatev, mora vložiti predlog za stečaj. Do odprodaje opreme bo podjetje nadaljevalo s poslovanjem, saj naročila so. Po naših neuradnih informacijah večjih odpuščanj zato ne bi bilo, sicer pa naj bi lamelirani program in približno 45 zaposlenih prevzela družba Javor Vezane plošče.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano