Z novim upraviteljem zrasle najemnine za grobove

Prebivalci nekateri vasi v sežanski občini so nezadovoljni z novim upraviteljem pokopališč, sežansko Komunalo. Znatno so se namreč povišale najemnine za grobove, ponekod celo za 50 ali 100 odstotkov.

Pokopališče v Povirju  Foto: Bogdan Macarol
Pokopališče v Povirju  Foto: Bogdan Macarol

SEŽANA > Občina Sežana je ob začetku leta začela uveljavljati nov odlok, s katerim je sežansko Stanovanjsko prevzelo upravljanje pokopališko-pogrebne dejavnosti. Pred tem so z nekaterimi pokopališči upravljale krajevne skupnosti (KS), vendar se je dogajalo, da uporabniki niso redno plačevali najemnine grobov, na kar je opozoril nadzorni svet Občine Sežana. Poleg tega je nadzorni svet opozoril še na ponekod netransparentno porabljen denar od najemnin. Sežanski občinski svet je odlok potrdil, potem ko so ga uskladili s predstavniki KS.

“Z novim odlokom smo dobili pravno osnovo, da lahko izterjamo neplačane najemnine. Vendar moram poudariti, da so se uporabniki na naše pozive k sklenitvi pogodbe in plačilu v večini odzvali,” pojasnjuje pomočnik vodje pogrebne dejavnosti v sežanski Komunali Leon Skočič.

> A kot kaže, ni vse tako idealno. Najemnine so se z novim upraviteljem v nekaterih krajevnih skupnostih toliko povišale, da se nekateri uporabniki pritožujejo. Predsednik KS Povir Franko Uršič, denimo, izpostavlja: “Cene za najem grobnih polj na našem pokopališču so bile nižje za približno 55 odstotkov. Za dva enojna in en dvojni grob smo, na primer, prej na leto plačevali 47 evrov, sedaj pa 73, najemnina za enojni grob, velik do 120 centimetrov, je bila 15, sedaj pa je 21 evrov. Ob tem so se še spremenile kategorije grobov, nekateri so zaradi par centimetrov več 'padli' v višjo kategorijo, kar ljudi seveda razburja.” Uršič še poudarja, da je občinski svet, ki je potrdil nov odlok in cenik, odgovoren za nezadovoljstvo krajanov zaradi cen. Ni pa še slišal pripomb na račun Komunale glede vzdrževanja.

Uršič še dodaja, da je pred potrditvijo odloka opozoril na njegovo zasnovo. Zahteval je namreč, naj bodo standardi upravljanja s pokopališči vsaj taki, kakršne so vpeljali v KS Povir. “Imeli smo vse urejeno, od vpisov v pogrebne knjige do označevanja grobov, plačila najemnin in ostalega. Kar nam je ostalo denarja, smo porabili za sanacijo pročelja mrliške vežice. Naj se sedaj, ko tarnajo zaradi previsokih cen, krajani obrnejo na občino in na Komunalo, ki sta sprejeli odločitev o skupnem upravljanju,” je opozoril Uršič.

Drugi primer pa je KS Štorje, kjer so krajani, na primer, za enojni grob prej plačevali deset evrov, sedaj pa 21, vendar se uporabniki ne pritožujejo. Predsednica KS Štorje Ivica Podgoršek namreč pojasnjuje: “Večina naših grobov je take velikosti, da sodi v kategorijo dvojnega groba, najemnina se v teh primerih povišala z 18 na 31 evrov. Smo pa imeli še eno kategorijo dvojnega groba, za katere so prej plačevali celo 30 evrov, sedaj pa 31. Pritožb ne opažamo, smo pa zadovoljni, da je urejanje našega pokopališča prevzela Komunala, saj smo ga povečali in je zato veliko dela z vzdrževanjem.”

Sežanska Komunala je v Občini Sežana prevzela v upravljanje približno 50 pokopališč z mrliškimi vežicami, za kar je razširila to svojo dejavnost tudi tako, da je zaposlila nove delavce. KS pa so morale odsloviti svoje ljudi, ki so že leta skrbeli za vzdrževanje pokopališč.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano