Z novim letom nov vrtec

Te dni je uprava Občine Ilirska Bistrica objavila javno naročilo za gradnjo tretje oziroma zadnje faze novega centralnega vrtca v Rozmanovi ulici. Če bo občinski svet do konca postopka razpisa, to je približno čez dva dobra meseca, sprejel proračun za leto 2015, bodo z izbranim izvajalcem lahko sklenili pogodbo in začeli delati, sicer se bo gradnja zavlekla.

Tako bo videti v celoti zgrajen nov vrtec ob ilirskobistriški osnovni šoli Antona Žnideršiča v Rozmanovi ulici. Za gradnjo še tretje faze je občina te dni objavila javno naročilo, predvidoma naj bi se malčki v nov vrtec selili jeseni.   Foto: Arhiv Pn
Tako bo videti v celoti zgrajen nov vrtec ob ilirskobistriški osnovni šoli Antona Žnideršiča v Rozmanovi ulici. Za gradnjo še tretje faze je občina te dni objavila javno naročilo, predvidoma naj bi se malčki v nov vrtec selili jeseni.  Foto: Arhiv Pn

ILIRSKA BISTRICA > Objekt novega centralnega vrtca v Ilirski Bistrici, ob osnovni šoli Antona Žnideršiča v Rozmanovi ulici, je razdeljen na tri sklope. Vsak sklop bo imel svoj vhod, osrednji prostor, igralnice, umivalnice, garderobe, sanitarije za osebje in shrambe. V vzhodnem traktu in povezovalnem delu z južnim traktom bodo uredili prostore za osebje in vodstvo vrtca.

Predmet javnega naročila so gradbena, obrtniška in instalacijska dela v sklopu novogradnje tretje faze vrtca. Površina celega, pritličnega kompleksa bo 4500 kvadratnih metrov, v vseh igralnicah bo lahko bivalo približno 300 otrok, možno bo odpreti do 14 oddelkov.

Selitev v nov vrtec, ko bo cel končan

Kot pojasnjuje ilirskobistriški župan Emil Rojc, bodo v sklopu tretje faze, torej še enega kraka objekta, zgradili še toliko igralnic, da bo v njih prostora še za pet oddelkov vrtca, v prvih dveh krakih novogradnje jih je devet, vendar se tja še niso preselili. Trenutno stari bistriški vrtec v Vilharjevi ulici deluje z dvanajstimi oddelki, vendar jim zmanjkuje prostora za tri oddelke.

“Sedaj so malčki nameščeni še v starem vrtcu, čeprav bi devet oddelkov lahko selili že v nov vrtec, vendar je vodstvo vrtca odločilo, da se bodo, ko bo končana še tretja faza, vsi sočasno selili v nov vrtec. Če bi namreč bili do konca gradnje nekateri malčki v novem, nekateri pa v starem vrtcu, bi imeli starši, katerih otroci bi bili nameščeni v obeh objektih, logistične težave, ko bi otroke vozili na obe lokaciji,” je še pojasnil Rojc.

Kuhinja skupaj s šolo

Kuhinja za vrtec bo delovala v okviru OŠ Antona Žnideršiča, s katero bo nov vrtčevski kompleks tudi povezan prek hodnika. Rojc je v zvezi s tem še dodal, da ima občina v proračunu za obnovo kuhinje zagotovljenih 160.000 evrov.

Sicer pa so v sklopu prve in druge faze ob novih vrtčevskih objektih uredili tudi zunanje igrišče in novo dostopno pot do kuhinje, v okviru tretje faze pa bodo uredili še zunanjih travnatih in tlakovanih površin, na katere bodo imeli otroci dostop kar iz igralnic.

Potem ko so v decembru leta 2013 podpisali pogodbo z na javnem natečaju izbranim izvajalcem del za prvo in drugo fazo gradnje, ki sta stali približno 1,7 milijona evrov, tristo tisoč evrov pa še oprema, bi pogodbo za tretjo fazo, vredno približno 750.000 evrov, lahko podpisali v dveh mesecih in pol, kolikor traja postopek javnega naročila, dela pa zaključili do jeseni prihodnje leto. “Pogodbo z izbranim izvajalcem lahko sklenemo le, če bo občina v tem času sprejela proračun za leto 2015, sicer je ne moremo in se vse skupaj lahko zavleče,” je še povedal bistriški župan.

Vrednost celotne investicije bo torej približno 2,75 milijona evrov, naložbo bo z 1,3 milijona evrov sofinanciral Evropski sklad za regionalni razvoj. Ob selitvi v nov vrtec v Rozmanovi ulici bodo montažne stavbe sedanjega vrtca v Vilharjevi ulici podrli.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano