Z masažami bi radi privabili okoličane

Včeraj so s sejama sveta delavcev in sveta zavoda zaokrožili poslovno leto tako v gospodarski družbi Lipica turizem kot v javnem zavodu Kobilarna Lipica. Medtem ko sta oba pravna subjekta v pričakovanju združitve, se v Lipici turizem trudijo izboljšati tekoče poslovanje, da bi lahko vsaj zagotovili plače.

Poslovanje v gospodarski družbi Lipica turizem, ki skrbi za 
hotelsko-gostinski del v Lipici, je bilo v letošnjem novembru 
za 20 odstotkov boljše kot lani, vendar direktor 35 zaposlenim vseeno ni uspel zagotoviti cele novembrske 
plače.  Foto: Lea Kalc Furlanič
Poslovanje v gospodarski družbi Lipica turizem, ki skrbi za hotelsko-gostinski del v Lipici, je bilo v letošnjem novembru za 20 odstotkov boljše kot lani, vendar direktor 35 zaposlenim vseeno ni uspel zagotoviti cele novembrske plače.  Foto: Lea Kalc Furlanič

LIPICA > “Zaposlene sem seznanil, da je bilo tekoče poslovanje v letošnjem novembru za približno 20 odstotkov boljše kot lani, da smo zdaj na koncu leta tudi bolj uspešno prodajali letne karte za golf igrišče, zaradi česar smo zaposlenim lahko izplačali oktobrsko in pol novembrske plače, do konca leta pa jim bomo še drugo polovico novembrske plače,” je včeraj po zboru delavcev povedal Darko Ravnikar, direktor gospodarske družbe Lipica turizem, s katero upravlja Slovenski državni holding, prej pa je bila hčerinska družba javnega zavoda Kobilarna Lipica.

Ravnikar je še dodal, da bodo v svojo gostinsko-turistično ponudbo vključili še novosti, ki naj bi imele pozitiven finančni učinek, zanje pa ne bodo porabili veliko denarja: “Nekoliko olepšujemo restavracijo, nabavili smo nove zavese, prte, okrasje, da se bodo gostje bolje počutili. V jedilnik smo vnesli mesece tematske kulinarike, najprej bosta na vrsti kraška in tržaška kuhinja. Predvsem pa smo obnovili neuporabljene prostore v bližini bazena in jih uredili za novo ponudbo masaž, s katero bi želeli privabiti tudi lokalne prebivalce.”

Ob tem je Ravnikar še seznanil, da jim uspe sproti plačati dobavitelje, stari dolgovi dobaviteljem in upnikom pa ostajajo in se trudijo, da bi za njihovo poplačilo najeli premostitveni kredit.

Z ministrstva za kmetijstvo so zaposlene seznanili še o pripravah na združitev Lipice turizem s Kobilarno Lipica (postopek vodi gospodarsko ministrstvo), ki naj bi se, tako predvidevajo odgovorni, zgodilo spomladi ali najkasneje pred poletno sezono, potem ko naj bi že februarja državni zbor spremenil zakon o Kobilarni Lipica. “Po sprejetju zakona bodo reorganizirali obe družbi. Napovedujejo, da bodo speljali postopek nadzorovane likvidacije, ne pa stečaja Lipice turizem, kar pomeni, da bodo dolžni vse poplačati, terjatve in dolgovi ne bodo prešli v stečajno maso, kot bi se zgodilo pri stečaju. Ali bo država dokapitalizirala izgubo Lipice turizem, ki je približno 2,2 milijona evrov, ne povedo,” je še dejal Ravnikar.

V državnem vrhu ne vedo niti še, kakšna bo oblika združenih Lipice turizem in Kobilarne Lipica - ali bo to javni gospodarski zavod ali javno državno podjetje ali katera druga oblika.

Včeraj popoldne se je sestal tudi svet javnega zavoda Kobilarne Lipica in obravnaval poslovanje kobilarne v iztekajočem se letu, a se je seja zavlekla v pozne nočne ure, zato bomo o tem poročali jutri.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano