Z drobtinicami do toplih kosil

V projektu Drobtinica so preteklo soboto prostovoljke na Kozini zbrale 1310 evrov za topole obroke otrok iz socialno ogroženih družin, v Sežani pa 640 evrov.

Prostovoljke Rdečega križa v Hrpeljah ob stojnici, skupaj s prostovoljko iz domače osnovne šole Foto: Petra Mezinec
Prostovoljke Rdečega križa v Hrpeljah ob stojnici, skupaj s prostovoljko iz domače osnovne šole Foto: Petra Mezinec

KOZINA > “Ker rada pomagam,” je bil najpogostejši odgovor prostovoljk Občinske organizacije Rdečega križa Občine Hrpelje - Kozina. Obiskali smo jih v soboto dopoldne na njihovi stojnici ob trgovini Tuš. “Tu zbiramo po 2,5 evra, nato pa si lahko vsak vzame nekaj, kar tu ponujamo,” pove Nadja Poles, ki se s prostovoljstvom ukvarja že petnajst let. Kruh, domača jabolka, sladice, marmelade, vrečke iz sivke, kislo zelje - izbira je bila pestra.

Drobtinico so imeli tudi v občinah Postojna in Pivka, kjer je Območno združenje RK sodelovalo s štirimi osnovnimi šolami: postojn- skima, pivško in košansko. V vseh so učenci skupaj s starši in učitelji pripravili domače dobrote ter jih v soboto na stojnicah menjavali za prostovoljne prispevke. Ob koncu so bile stojnice skoraj popolnoma prazne, izkupiček prostovoljnih prispevkov pa bodo v celoti namenili učencem sodelujočih šol za plačilo toplih obrokov ali šolskih aktivnosti. MUZ

“Deset zabojev jabolk, 60 štruc kruha in 185 škatel peciva,” našteje Stanka Cergonja. Pojasni, da se od drugih skupin njihova razlikuje tudi po tem, da ne le zbirajo hrano, ampak veliko dela vložijo v peko in samo pripravo hrane.

To ni bila edina dobrodelna dejavnost v hrpeljsko-kozinski občini pretekli vikend. V petek je bil v Hrpeljah koncert Rad bi bil metulj, ki sta ga poleg prostovoljcev Rdečega Križa organizirali še Občina Hrpelje-Kozina in OŠ DBB Hrpelje. Na njem so zbrali 4000 evrov za nakup dvižne ploščadi za Andreja Gospića.

“Naš cilj je, da vse, kar smo dobile, tudi prodamo,” pove Nelka Poles. Ob 8.30, ko je bila stojnica odprta dobro uro, jim je šlo odlično, skorajda vsak obiskovalec se je ustavil, prispeval in kupil katerega od artiklov. Po tihem pa so upale, da presežejo lanski dosežek, kar jim je tudi uspelo.

Tudi letošnja - že deseta - Drobtinca je plod istega namena: da bi zagotovili topel obrok za otroke iz socialno šibkih družin na šoli v Hrpeljah. V zadnjih letih se je povpraševanje po pomoči povečalo. Poleg prostovoljk so na stojnicah pomagali tudi otroci iz osnovne šole, ki so za to priložnost spekli bio korenčkove piškote.

PEM


Najbolj brano