Z avtobusi po kraških kleteh

Martinovanje bo v soboto povezalo Sežano in Štanjel ter vse kraje in kleti vmes, združilo več kot sto ponudnikov, društev in organizacij, ki bodo pripravili več kot 25 dogodkov. Med 21 kletmi po Krasu bodo vozili avtobusi. Dogajanje bosta začinila še kultura in šport.

Martinovanje, vino, kulinarika in kultura bodo v soboto spet 
napolnili grajsko dvorišče v Štanjelu. Foto: Ana Rojc
Martinovanje, vino, kulinarika in kultura bodo v soboto spet napolnili grajsko dvorišče v Štanjelu. Foto: Ana Rojc

KRAS > Osrednje dogajanje bo na grajskem dvorišču v Štanjelu, kjer bo od 10. ure dopoldne do 20. ure zvečer mogoče pokušati vina več kot 20 ponudnikov, kraško kulinariko, ob 15. uri bodo blagoslovili vino. “Vinsko in kulinarično ponudbo, ki je že uveljavljena, bomo nadgradili z drugimi vsebinami. Odprta bodo vsa razstavišča, pripravili bomo umetniško tržnico, skupino obiskovalcev pa bo iz Nove Gorice pripeljal muzejski vlak,” je naštela Polona Abram iz javnega zavoda Komenski kras.

Kakšno je mlado vino, bo mogoče poskusiti tudi v 21 kleteh po Krasu, ki bodo v soboto odprle vrata med 11. in 19. uro. Do njih bodo približno vsake pol ure vozili avtobusi, povezovali bodo tudi Sežano in Štanjel. Vožnja bo brezplačna za vse, ki bodo kupili degustacijske kupone. Naprodaj bodo na info točkah v Štanjelu (grajsko dvorišče), Sežani (športni park in Tic), Pliskovici (mladinski hotel) in Dutovljah (Tic); komplet sedmih kuponov za sedem pokušin bo stal deset evrov, je povedala Ana Hrast iz Tic Sežana.

Ves popoldan bo živahno tudi v Pliskovici in v Dutovljah, kjer bodo ob 17. uri blagoslovili vino, v Sežani si bo mogoče ogledati klet Vinakrasa, vinska kraljica Tinkara Gulič bo predstavljala družinsko klet v Koprivi. Zvečer bodo pod šotorom pri starem gasilskem domu v Sežani igrali Mambo kings. Že v petek zvečer pa bodo nastopili Modrijani, organizator Vinakras bo del izkupička od vstopnine namenil letovanju otok v okviru Medobčinskega društva prijateljev mladine Sežana.

Martinovanje bodo v Sežani tudi tekaško obarvali in ga podprli s tržnico. Ob 11. uri bo v športnem parku start teka na deset kilometrov, v Orleku pa na pet kilometrov. Ob 12.40 se bodo začeli otroški teki. Martinovanje, ki povezuje ves Kras, organizirajo četrto leto. Lani ga je obiskalo 3500 ljudi, ki so kupili kar 10.000 degustacijskih kuponov. HR


Najbolj brano