Vse več tržaških Slovencev se odloča za življenje na Sežanskem

V krajih, ki spadajo pod upravno enoto Sežana, živi 526 italijanskih državljanov, kar je dobra dva odstotka vsega prebivalstva, poroča Primorski dnevnik. “To niso tujci, temveč Slovenci,” poudarja sežanski župan Davorin Terčon.

Davorin Terčon je v pogovoru za Primorski dnevnik poudaril, 
da iralijanski državljani, ki živijo na Sežanskem, zanj niso 
tujci. Foto: Lea Kalc Furlanič
Davorin Terčon je v pogovoru za Primorski dnevnik poudaril, da iralijanski državljani, ki živijo na Sežanskem, zanj niso tujci. Foto: Lea Kalc Furlanič

SEŽANA > Med 526 prebivalci z italijanskimpotnim listom je večina slovenske narodnosti. Gre za pripadnike slovenske manjšine v Italiji, ki so si za stalno ali začasno prebivališče izbrali matično domovino. Vzroki za to tičijo v nižjih cenah nepremičnin in nižjih najemninah ali pa preprosto v lepoti kraške pokrajine. Številni se iz Sežane in drugih kraških vasi vsak dan vozijo v službo v tržaško pokrajino, piše Primorski dnevnik.

Sežanski župan Davorin Terčon je v pogovoru za časnik poudaril: “Formalno gre za italijanske državljane, v bistvu pa so to Slovenci, ki zame nikakor niso tujci.”

Statistika sežanske upravne enote pravi, da v Divači živi 55 italijanskih državljanov (1,4 odstotka vseh prebivalcev), v občini Hrpelje-Kozina 93 (2.1 odstotka), v Komnu 40 (1,1 odstotka, v Sežani pa 338 (2,6 odstotka).

Spletno uredništvo


Najbolj brano