Vsaj še en kandidat za župana

V divaški občini se je poleg že nekaj kandidatov, ki so za PN potrdili, da bodo na jesenskih lokalnih volitvah šli v boj za županski stol, pridružil še Diego Loredan iz Laž. Podpirata ga CI Brkini in CI za zaščito Senožeških brd. Še nekaj pa jih ostaja neodločenih.

Diego Loredan
 Foto: Lea Kalc Furlanič
Diego Loredan  Foto: Lea Kalc Furlanič

DIVAČA > Čeprav jedo začetka volilne kampanješe slabe tri tedne, vsa uradna dejanja pa so se lahko začela 21. julija, v Občini Divača še nihče ni vložil kandidature za župana. Nekaj imen je sicer znanih, nekaj pa se jih še odloča in za to išče podporo.

Lokalne volitve - za župana, v občinski svet in v svete KS vodi občinska volilna komisija, ki jo je imenoval občinski svet. Sestavljajo jo: predsednik Denis Zobarič, namestnica Nina Cek Perhavec ter člani Sonja Srebot, Tatjana Cerkvenik, Jože Tominc, Nava Vardjan, Gorazd Gerželj, Karolina Kljun, tajnik je Iztok Felicjan.

Peterica gre zagotovo v boj

Da se bodo potegovali za prvo mesto v divaški občinski upravi, so za PN pred slabim mesecem potrdili: Alenka Štrucl Dovgan (predsednica KS Senožeče in občinska svetnica), Matija Potokar (dva mandata župan v Divači) iz Kačič ter dva manj znana obraza, Zoran Grubišić (SD) in Aleš Franetič (samostojni kandidat). Sedanji župan Drago Božac za PN kandidature ni potrdil, enako Anton Može, ki je na prejšnjih volitvah v drugem krogu za las izgubil z Božacem. Še prej pa je v divaških kuloarjih krožilo še nekaj imen, denimo: Biserka Grabar, Dobrivoj Subić, Ivan Kovačič, vsi trije so občinski svetniki.

Nazadnje je v javnost pricurljalo še ime Katje Ferfila iz Senožeč, občinske svetnice Liste za Kras in Brkine, ki je po odstopu Stojana Lipolta nasledila njegov svetniški stol. “Ko smo v naši listi nazadnje iskali primernega kandidata za župana, je bil predlog, da bi to bila jaz, vendar se po temeljitem razmisleku nisem odločila za ta korak. Bom pa kandidirala za občinsko svetnico,” nam je pojasnila Ferfila. Nosilka liste v Divači Lilijana Kocjan Žorž pa je povedala, da se za sedaj še niso odločili niti za svojega kandidata niti še ne, koga bo lista podprla. Na zadnjih volitvah so podprli Božaca, ki sedaj podpira Ferfilo. “Podprli bomo tistega, ki bo po programu blizu našim stališčem,” je izpostavila Kocjan Žorževa. In na naše vprašanje, ali bo to morebiti Diego Loredan iz Laž, ki je te dni potrdil svojo namero kandidirati za prvega moža Občine Divača, dejala, da se bodo v naslednjih dneh pogovarjali tudi z njim. Ter da se bodo dogovorili še za svoje kandidate za svetnike in člane krajevnih skupnosti.

“Država je že dovolj izkoristila Divačo”

“Za kandidaturo sem se odločil, ker so me vzpodbudili iz Civilne iniciative (CI) Brkini in iz CI za zaščito Senožeških brd,” je poudaril Loredan. Je tudi sam član CI za zaščito Brd, ki se bori proti umestitvi vetrnic. Sicer pa njegova odločitev temelji na osebnem prepričanju, da je treba v Občini Divača izboljšati kakovost bivanja, “saj se nam zdi, da je država že dovolj izkoristila našo občino z umeščanjem industrijskih con, širjenjem državne infrastrukture in drugim, od tega pa imajo občani bore malo ali nič.”

Na vprašanje, ali ga ne skrbijo očitki, ki se pojavljajo v javnosti, češ da ni domačin ter da bi se lahko interesi župana pokrivali z interesi boja CI proti vetrnicam, Loredan odgovarja: “Prednost priseljencev je, da težave ocenjujemo z drugačnega zornega kota kot domačini. Mešati kandidaturo za župana z udejstvovanjem pri CI pa je nesmiselno, saj CI ni povezana z razvojem občine, ampak je bila ustanovljena zgolj zaradi večinske volje ljudi za zaščito narave.”

Lista AS, ki ji predseduje Dobrivoj Subić, tudi (še) nima svojega kandidata za župana, o podpori drugih kandidatov se bodo še dogovarjali, kakor tudi o svojih predstavnikih v občinskem svetu (sedaj s štirimi svetniki najmočneje zastopajo svoje “barve”). “Ker smo sprejeli drugačen koncept volitev, torej večinski volilni sistem, kar pomeni, da bodo volilci izbirali človeka, ne pa stranko ali listo, moramo biti pri izbiri kandidatov še bolj odgovorni do volilcev,” sklene Subić.Pojasni še,datudi njega občani nagovarjajo za kandidaturo, vendar se še ni odločil, da bi sprejel ta izziv.

Še zmeraj neodločen, ali bi se podal v volilni boj, ostaja tudi Ivan Kovačič, občinski svetnik (prej stranke Zares) iz Doljnih Ležeč: “Zadnje leto se v krogu mojih podpornikov veliko pogovarjamo, da bi se kot samostojni kandidat podal na pot županskih volitev, vendar zelene luči še nisem prižgal.”

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano