Vrtinec je v dveh minutah razdejal Mahniče

“V spalnici sem držal okno, pa ga je skozi zaprto polkno razbilo in me vrglo nekaj metrov vznak na posteljo. Iz vseh notranjih vrat je odtrgalo okovje, s fasade nam je odneslo poštni nabiralnik, za skoraj pet metrov je prestavilo celo sinov avto na dvorišču,” nam je včeraj zjutraj pripovedoval Stojan Mislej, eden od dvanajstih prebivalcev vasice Mahniči na Sežanskem, ki jim je vrtinec odnesel strehe nad glavo.

Na poškodovane strehe so se že od zgodnjega jutra vzpenjali gasilci Foto: Danijel Cek
Na poškodovane strehe so se že od zgodnjega jutra vzpenjali gasilci Foto: Danijel Cek

MAHNIČI >Po poškodbah sodeč je bila hiša Mislejevih še najbolj na udaru, v nesreči pa so imeli to srečo, da imajo edini v vasi betonsko streho. Vrtinec strehe ni izruval iz zidov, jo je pa z obeh strani povsem očistil. Odneslo je vse letve in vso kritino. “Če ne bi bila betonska, bi nam verjetno ostale samo štiri stene,” z grozo ugotavlja Stojan Mislej.

“To bo že moje tretje prekrivanje. Najprej smo morali zamenjati slabe korce, ki so se lupili, pred petimi leti smo tako na streho položili mediteran. Pa sem vztrajal in prepričeval mojstre, naj privijejo vsakega drugega in ne vsakega četrtega ali petega. So se mi smejali in me prepričevali, da je to brez pomena, da je samo metanje denarja stran. No, zdaj je bilo res brez pomena, pod letvami je očitno dobil vrtinec zagon in povsem odkril streho. Vse je končalo na vrtu,” nam je opisal Mislej.

Za strokovno razlago tega ekstremnega vremenskega pojava smo povprašali meteorologa Branka Gregorčiča iz agencije za okolje. “Letos poleti pogosto prihaja do prehoda vremenskih motenj iznad Atlantika prek Alp in severnega Sredozemlja, kar je sicer bolj značilno za zimsko polovico leta. Ker so poleti temperature zraka in morja višje, je na voljo tudi več energije za vremenske procese, ki so zato toliko bolj burni. V noči s srede na četrtek je šlo za prehod hladne fronte. Nevihtne celice so vso noč nastajale na širšem območju severnega Jadrana in nato potovale proti severovzhodu nad kopno. Posebej močna nevihtna celica se je malo po polnoči razvila v bližini Gradeža ter nato potovala prek Krasa proti osrednji Sloveniji. Spremljali so jo močni nalivi in močni sunki vetra, ne izključujemo tudi možnosti pojava vetrovnega vrtinca - tornada,” nam je pojasnil. BM

Včeraj zjutraj so bili doma vsi; onadva z ženo in dva sinova, eden z dekletom. Ob silnem trušču so takoj vsi skočili pokonci, sin Sandi, ki je prostovoljni gasilec v Štjaku in poklicni v Sežani, pa je takoj poklical na pomoč. Stojan je skušal zadržati okno v spalnici, ki ga je nevarno napenjalo, pa so očitno kamenčki, ki jih je vrtinec nosil s seboj, skozi zaprta polkna razbili steklo, udar vetra pa ga je odbil nazaj na posteljo. Ko je veter vdrl v hišo, je z vseh zaprtih vrat potrgal okovje in jih na silo odprl.

“Moja sila ni pomagala nič, to je samo rilo naprej. Pravo razdejanje smo zagledali tudi pred hišo. Sadna drevesa nam je izruvalo, sinov avto, težak približno tono in pol, je prestavilo za kakih pet metrov, celo poštni nabiralnik nam je odtrgalo s fasade. Od dimnikov nam je pustilo samo enega,” pripoveduje Mislej. V starem delu vasice jim je odkrilo tudi staro hišo. Novo imajo zavarovano, staro pa … “Ne vem, kako naprej. Novo hišo bomo uredili, drugo pa ne vem, kako in kdaj. In s čim. Za vsa ta popravila bi morali zdaj imeti sto tisoč evrov na kupu,” razmišlja Mislej.

Mislil je, da je potres

“Najprej sem mislil, da je potres, pa sva z ženo rajši ostala v hiši,” nam je na drugi strani ceste povedal Zoro Volk, ki z ženo Angelo živi v hiši številka 3. “Potem sem videl, da nam je zrušilo dimnik.” Volk je povedal, da se je vse skupaj začelo nedolžno - s hudim nalivom. Potem je zaslišal močan piš, nato pa je začelo lomiti. “Najprej je nekaj strahovito udarilo. Čez nekaj trenutkov nam je v hišo že pritekla voda. Strehe ni bilo več,” se spominja Volk.

V svojih več kot 80 letih Volk česa takega še ni videl. Z ženo Angelo sta se iz Komende preselila v Mahniče pred 30 leti, pred štirimi pa jih je poplavil potok Raša. Njuno leseno streho je odtrgalo iz stene, dvignilo kritino z deskami in gredami vred ter jo odneslo za vrt. K sreči je pod njuno streho podstrešje, tako da voda ni pritekla neposredno v bivalne prostore.

Prav to pa se je zgodilo v sosednji hiši, kjer živi Dušana Pavlovič z možem. Odkrilo jim je streho nad otroško sobo, kjer k sreči ni bilo nikogar, in streho nad njuno sobo. “Jaz sem bila v kuhinji, mož v spalnici. Človek ne more verjeti, da se kaj takega lahko zgodi. Da lahko veter izruva špirovce iz stene. Nad nama v trenutku ni bilo ničesar več, le grede in deske vse počez,” hiti razlagati nočno hudo uro. V obeh sobah sta včeraj zjutraj pospravljala nered in brisala vodo, ki jim je zalila posteljnino, pohištvo, obleke, parket … “Tudi midva sva bila mokra, morala sva se preobleči. Vse skupaj je trajalo kakšni dve minuti. Pa ne vem sploh, če toliko. Streha nad srednjim delom hiše je ostala, ker nima kapa in veter ni dobil vzgona,” nam je še povedala.

Veter odtrgal ograjo

Na koncu starega dela vasi smo srečali še Simona Slubana, ki ga je zbudilo, ko mu je veter z balkona odtrgal kovinsko ograjo. “To je tako ropotalo, da je bila groza. Jaz sploh nisem mogel nikamor, ker je na pot do mene padla velika orehova veja,” je povedal in si ogledoval droben kaki, ki mu ga je zlomilo ob zahodni steni hiše, kjer bi moralo biti zavetje.

Mahniči so bili včeraj zjutraj živi kot že dolgo ne. V vasi je mrgolelo gasilcev, ki so se začeli zbirati že ob treh zjutraj. Iz vseh društev kraške gasilske zveze in sežanskega zavoda je bilo zjutraj na strehah, v traktorjih in tovornjakih več kot 50 gasilcev. “Do konca bomo odkrili razdejane strehe, očistili vse, kar bi lahko prestavljajo nevarnost za domačine, nato pa strehe pokrili s polivinilom ali ponjavami,” nam je povedal poveljnik sežanskega gasilskega zavoda Blaž Turk. V vas so včeraj prihiteli tudi delavci Elektra Primorske, ki so premišljevali, kako čim prej vzpostaviti električno omrežje. Odtrgalo je namreč vse konzole za električno napeljavo po vasi, razen ene, tik nad vasjo je z droga odtrgalo tudi manjšo transformatorsko postajo, še višje pa so videli tudi vodnike na tleh.

Sicer pa so včeraj domačini zmajevali z glavami in ugotavljali, kaj jih je dejansko doletelo. Vsi so menili, da je šlo za močan vrtinec, ki je prišel nad vas z jugovzhodnega pobočja, najprej lomil vrhove dreves nad vasjo, nato pa se tik pred vasjo spustil v dolino, poruval stoletne jablane pred vasjo in se znesel nad hišami. Zanimivo, da je samo kakšnih sto metrov stran od Mislejeve hiše ostal nedotaknjen rastlinjak, pokrit z navadno folijo. Vrtinec si je pot očitno ubral natanko po sredini doline čez nesrečne Mahniče. DANIJEL CEK


Najbolj brano