Vrt s pridihom Krasa zmagal v Celju

Marko Jazbec je že v osnovni šoli ugotovil, da so rastline njegova strast. Letos se je preizkusil na tekmovanju mladih vrtnarjev v Celju in osvojil prvo nagrado.

Marko Jazbec (levo) skupaj z mentorico in prijateljem Luko 
Mavričem ob svojem sanjskem vrtu, s katerim je zmagal na 
celjskem sejmu Flora.
Marko Jazbec (levo) skupaj z mentorico in prijateljem Luko Mavričem ob svojem sanjskem vrtu, s katerim je zmagal na celjskem sejmu Flora. 

SVETO > 15-letni dijak Marko Jazbec iz Svetega, ki obiskuje Biotehniško šolo Šempeter pri Gorici, se je s tekmovanja mladih vrtnarjev na celjskem sejmu Flora vrnil zmagoslavno, saj je osvojil prvo nagrado.

“Že od nekdaj me zanima vrtnarstvo, še bližje pa mi je cvetličarstvo. Odločil sem se, da se preizkusim tudi na tekmovanju,” pove dijak prvega letnika.

Žirijo v Celju je prepričal s sanjskim vrtom, ki ga je navdihnil predvsem Kras. “Uporabil sem kamen, ki je za Kras značilen. Kamnu pa sem dodal tudi brezo, ki ima zame enega najlepših lesov, poleg tega je tudi trpežen. Vključil pa sem tudi bolj eksotične rastline, ki rastejo pri nas,” je svoj sanjski vrt opisal Jazbec.

Pri izdelavi vrta mu je pomagal prijatelj Luka Mavrič, mentorstvo pa je prevzela njegova profesorica na šoli Irena Bizjak.

Čeprav Marko Jazbec obiskuje šele prvi letnik, že zdaj ve, kakšna bo njegova pot v naslednjih letih: “Po končani šoli bom naredil mojstrski izpit. Kasneje pa bi rad šolanje nadaljeval v Franciji,” odločno nakaže željo po novem znanju.

S cvetličarstvom pa se mladi cvetličar ne ukvarja le v šoli, saj je že okrasil tudi domačo cerkev svetega Tilna v Svetem.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano