Volilno telo je razklano na pol

Tako kot na vsaki tekmi - volitve so vendarle tekma med kandidati -, so tudi po drugem krogu županskih volitev zmagovalci veseli, poraženci pa poklapani. Ugibati, kaj je odločilo, da se je v ilirskobistriški občini tehtnica za 109 glasov (po prištetih glasovih, prispelih po pošti) nagnila na zmagovalčevo stran, je slej ko prej Sizifovo delo.

Emil Rojc med nedeljskim pričakovanjem volilnih izidov Foto: Tomo Šajn
Emil Rojc med nedeljskim pričakovanjem volilnih izidov Foto: Tomo Šajn

ILIRSKA BISTRICA > Bistriški volilci so očitno vzeli tako prvi kot tudi drugi krog županskih volitev nadvse resno. V obeh krogih je bila volilna udeležba več kot 50-odstotna. V nedeljo, ko se je odločalo o tem, ali bo ostal na županskem stolu Emil Rojcali ga bo premagala Kristina Valenčič, je oddalo svoj glas kar 53,65 odstotka volilnih upravičencev. V primerjavi s slovenskim in tudi primorskim povprečjem je to nadpovprečno veliko. Tudi lokalna TV Galeja, ki je sproti vnašala rezultate s posameznih volišč, je prispevala k napetosti in pričakovanjem volivcev.

Pogled na volilne izide 50 volišč po vsej občini daje enega od možnih odgovorov, zakaj je Rojc zmagal. Medtem ko sta oba kandidata na 45 voliščih dokaj enakomerno pridobivala glasove, je slej ko prej padla odločitev na petih voliščih v Ilirski Bistrici. Tu je namreč Valenčičeva “pogorela”, saj je Rojc zbral kar 350 glasov več od nje.

Rojc, ki je prišel pred štirimi leti na čelo občine kot popolna neznanka in ki ga v začetnem obdobju ni bilo pogosti videvati na javnih prireditvah, je v zadnjem obdobju očitno spoznal pravila politične igre. Kar naenkrat je bil prisoten tako rekoč povsod. Po Bistrici se je posebej v zadnjem času veliko naredilo in zgradilo. Dve krožišči, obnovljeni pločniki, kmetijska tržnica, obvoznica, ki dobiva podobo, nov vrtec v izgradnji in še bi se kaj našlo - to so bili za bistriške volivce očitno dovolj prepričljivi argumenti, da so ga množično podprli.

In če je Valenčičeva pridobila na svojo stran predvsem mlade, ki so nezadovoljni s stanjem v občini, se je Rojc oprl na preizkušene strukture. Med temi so bili tudi člani ali simpatizerji SDS, ki na Bistriškem predstavljajo pomembno in tudi disciplinirano volilno telo. Rojca so podprli, čeprav je kot član SD “komunist” ....

Takšnih in podobnih ugibanj je še nekaj. Bolj kot tuhtanje, zakaj, pa je pomembno vprašanje, kako naprej. Če bo šlo v občinskem svetu tako, kot je šlo v prejšnjem mandatu, se ne obeta nič dobrega. Rojc je sicer v povolilnih odgovorih dejal, da se bodo stvari spremenile. Prva seja, ki je bila včeraj, je sicer tekla v tej smeri. Občani bodo o tem lahko presodili sami jutri in v nedeljo ob 13. uri na lokalni TV Galeji.

TOMO ŠAJN


Najbolj brano