Vojni invalidi s srečanjem v Sežani v spomin na več okroglih obletnic

Zveza društev vojnih invalidov Slovenije bo danes s slovesnostjo v Sežani obeležila več okroglih obletnic, med drugim 25-letnico slovenske samostojnosti, 75. obletnico ustanovitve Osvobodilne fronte in 75. obletnico partizanske sanitete na Slovenskem. Na srečanju bo kot slavnostni govornik nastopil predsednik državnega zbora Milan Brglez.

Na srečanju bo kot slavnostni govornik nastopil predsednik 
državnega zbora Milan Brglez. Foto: Tamino Petelinšek
Na srečanju bo kot slavnostni govornik nastopil predsednik državnega zbora Milan Brglez. Foto: Tamino Petelinšek

SEŽANA > V svojem govoru je Brglez opozoril, da vojna na ljudeh in družbi pusti velike brazgotine, tudi telesne, kljub temu pa je treba vztrajati in se truditi. Vztrajati je treba po njegovem predvsem v solidarnosti. "Solidarnost je namreč v nas skrito bistvo, čut, na katerega moramo biti ponosni, čut, ki nas dela ljudi," je dejal.

Slovenke in Slovenci smo po besedah Brgleza že stoletja znani po svoji solidarnosti, posebej do bližnjega in vseh pomoči potrebnih, za kar je hvaležen. "Kajti le, če bomo solidarni drug do drugega, bomo zmogli smele korake naprej. V nasprotnem primeru, torej če bo vsak skrbel le zase, pa bomo kot država stopicali na mestu," je opozoril.

A solidarnost sama po sebi po Brglezovih besedah nima pomena, če ni podkrepljena tudi s pogumom in smelostjo. "Vprašajmo se, kje bi danes bila Slovenija, če bi naši predniki pred težavami nemo zazrti predse le vzdihnili, da tako pač je. Ne bi je bilo. Zato smo dolžni, vsi mi stopiti iz tega jamraškega in temačnega vzdušja in narediti korak naprej, v prihodnost," je pozval.

Poleg Brgleza so na srečanju nastopili še nekateri drugi govorniki, med njimi predsednik Zveze društev vojnih invalidov Slovenije Janez Podržaj in predsednik Društva vojnih invalidov Sežana Ken Tavčar.

Med slovesnostjo je potekal tudi kulturni program, ki so ga oblikovali Kraška pihalna godba Sežana, Kraške klape, Kulturno društvo Kraški šopek Sežana in Otroški pevski zbor Osnovne šole Komen.

Zveza društev vojnih invalidov Slovenije je bila ustanovljena leta 1994 in združuje 15 društev vojnih invalidov. Ustanovljena je bila zato, da ugotavlja, predstavlja in zagovarja interese vojnih (vojaških) invalidov ter njihovih svojcev.

STA


Najbolj brano