Vojaški muzej se je razširil na ves stolp

V vojaškem muzeju v Lokvi, kjer je že dve desetletji v treh etažah na ogled izjemno bogata zbirka vojaških muzealij zbiratelja Srečka Rožeta iz Prelož, bo od sobote odprta še nova zbirka militarij. Rože je namreč s soglasjem sežanskega občinskega sveta v nadaljnji najem dobil še pritličje Beneškega stolpa, kjer je muzej.

V pritličju vojaškega muzeja v Lokvi je Srečko Rože skupaj s 
soprogo Ireno pripravil razstavo z naslovom Osvoboditev 
Krasa in Brkinov 1945, ki  jo bodo odprli v soboto ob 17. 
uri. 

 Foto: Lea Kalc Furlanič
V pritličju vojaškega muzeja v Lokvi je Srečko Rože skupaj s soprogo Ireno pripravil razstavo z naslovom Osvoboditev Krasa in Brkinov 1945, ki jo bodo odprli v soboto ob 17. uri.  Foto: Lea Kalc Furlanič

LOKEV > “Oddaja celotnega Beneškega stolpa v Lokvi v najem za nedoločen čas je za Občino Sežana racionalna rešitev, saj namerava Srečko Rože s svojim denarjem in delom skrbeti za vzdrževanje muzejske stavbe Beneškega stolpa in tudi za programsko delovanje, kot to zgledno počne že od leta 1993,” so pojasnili v sežanski občinski upravi.

Predlog so na zadnji občinski seji svetniki soglasno podprli in ob tem izredno pohvalili dolgoletno delo samostojnega kulturnega delavca - antikvarja Srečka Rožeta v vojaškem muzeju. Sklenili so pogodbo, po kateri je Rože v zameno za vzdrževanje stavbe in okolice oproščen najemnine 160 evrov, kakršno so določili na osnovi cenitve nepremičnine.

Na ogled 412 novih militarij

“V našem vojaškem muzeju imamo v treh etažah razstavljenih 5413 kosov militarij, sedaj smo jih v pritličju na ogled postavili še 412. Vse skupaj je le približno tri odstotke vsega muzejskega gradiva, ki ga zbiram, kupujem in hranim od svojega osmega leta,” poudarja Srečko Rože.

412 novih militarij bo od sobote na ogled v vojaškem muzeju v Lokvi. Pridružile se bodo 5413 do zdaj razstavljenim eksponatom.

Celotna zbirka v vojaškem muzeju Tabor v Lokvi je pod strokovnim nadzorom Goriškega muzeja, je ustrezno varovana, dokumentirana in popisana. Od leta 2001 je vpisana v zbirni register kulturne dediščine.

V muzeju so številni redki in pomembni muzejski predmeti, ki sodijo k lokalni zgodovini. Denimo osebni predmeti Srečka Kosovela, prva uniforma sežanskega župana Rajmunda Mahorčiča, oprema in hišni pribor rodbine Scaramanga, zapisnik in oprema vojaškega sodišča v Sežani iz leta 1916 in še marsikaj. V muzeju so med drugim na ogled eksponati, ki so dediščina prve in druge svetovne vojne.

Obiskovalci z vsega sveta

Rožetu pomagajo še žena Irena in hčerki, obe študentki zgodovine. Vodstvo po zbirkah (v kar petih jezikih, če je potrebno) traja dobri dve uri, “zadnje čase prihaja veliko Avstralcev, sicer pa so bili tu že številni tuji in domači visoki gostje, predstavniki vojaških in drugih služb,” dodaja Rože in pokaže z zapisi pohval in podpisi zajetno knjigo obiskov.

Srečko Rože: “To je le tri odstotke muzejskega gradiva, ki ga zbiram, kupujem in hranim od svojega osmega leta.”

Pritličje Beneškega stolpa je imela prej v najemu Lovska družina Gaberk Divača, ki je lokal v 20 letih oddajala v podnajem vsaj 12 gostincem. Zdaj je Rožetova družina v pritličje postavila razstavo z naslovom Osvoboditev Krasa in Brkinov 1945, ki jo bodo odprli v soboto ob 17. uri.

Rože se je z novo pogodbo poleg tega, da je dolžan vzdrževati Beneški stolp in okolico, še zavezal, da mora redno plačevati komunalni prispevek, omogočiti javno uporabo sanitarij v pritličju, uradnim delegacijam zagotoviti brezplačen obisk muzeja, enako obiskovalcem ob večjih vaških prireditvah. Občini Sežana bo poleg tega za določeno obdobje dal brezplačno na razpolago posamezne eksponate, obiskovalcem pa bo nudil informacije o zgodovinskih in turističnih znamenitostih kraja.

Razstavlja v Evropi, Ameriki in Kitajski

Sicer ima Rože, ki je za svojo dolgoletno dejavnost prejel številna domača in tuja priznanja, po Evropi postavljenih še 36 občasnih razstav, tri na Kitajskem in v Ameriki.

V petek dopoldne pa bo v informacijskem centru Parka Škocjanske jame odprl še razstavo arheoloških najdb parka ter uniform in rekvizitov vodnikov po jami.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano