Vodi je treba pustiti prosto pot

Kako razumeti poplave, kako se zavarovati pred njimi in kako zmanjšati škodo, ki jo povzročajo - na ta vprašanja so iskali odgovore gostje sinočnje okrogle mize Primorskih novic v Ilirski Bistrici.

Okrogla miza Primorskih novic o poplavah. Foto: Leo Caharija
Okrogla miza Primorskih novic o poplavah. Foto: Leo Caharija

ILIRSKA BISTRICA > Vseh poplav nikakor ne moremo zmetati v isti koš. Vsake imajo svoje vzroke in svoje značilnosti, so si bili sinoči enotni tako strokovnjaki kot domačini. Prav na Ilirskobistriškem je to dobro vidno na zelo majhnem območju: v dolini reke Reke voda hitro pride in hitro odteče, na kraškem svetu okrog Bača, Knežaka in Koritnic pa se zadrži in počasi zaliva hiše in kleti. “Ubraniti se pred vodo, ki vdre v klet in dnevno sobo, se ne da,” je glede podtalnice povedal dr. Gregor Kovačič z oddelka za geografijo na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem.

Pri hudournikih pa je drugače, je opozoril Feliks Peternelj, ki mu je voda novembra v dveh urah preprečila dostop do hiše. “Če bi bila struga pravočasno očiščena - ker se sčasoma pač zasuje - in če bi bil most zgrajen pravilno, bi bila poplava manjša. Stroka premalo prisluhne lokalnim prebivalcem,” je opozoril Peternelj.

Toda stroka ima tudi premalo denarja, je povedal vodja koprskega oddelka Urada za upravljanje z vodami Boris Peroša. Po februarskih poplavah so ga sicer dobili nekaj več in tudi naredili so letos na Bistriškem več, žal pa so jih novembrske poplave prehitele.

Kovačič pa je dodal, da predvsem projektanti premalo upoštevajo stroko in da nihče ne odgovarja za napačne odločitve: “Nihče ne odgovarja za to, da na poplavnem območju v Logatcu stojijo novi bloki, ki jih je letos trikrat zalilo.” Res pa je, da je bilo letos na Bistriškem zelo veliko padavin; v novembru je namreč padlo kar 42 odstotkov letne količine padavin.

“Pred tako vodo se je nemogoče braniti, vodi je treba pustiti prosto pot,” je še dejal Kovačič.

Marsikaj pa se le da narediti, je povedal Peroša. Kot upravljalci porečja Reke bodo predlagali, da se v zbirnih jezerih Mola in Klivnik poveča protipoplavna rezerva na štiri metre, saj sta se zdajšnja dva metra izkazala kot premajhna. Poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Janko Slavec pa je povedal, da se je prekop, ki so ga izkopali na Zgornji Pivki, izkazal kot učinkovit, popravili pa bodo tudi nekaj mostov.

Obsežnejši zapis s sinočnje okrogle mize bomo objavili v ponedeljkovih Primorskih novicah.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano