Voda v Brkinih znova zagrozila

Območje vzhodnega dela Brkinov je v noči na ponedeljek okrog tretje ure zajelo močno neurje, ki je v dolini potoka Posrtev sprožilo pravi vodni val. Okrog šeste ure zjutraj je voda udarila in ogrozila turistično kmetijo pri Bubcu v spodnjem toku doline Posrtvice. Voda tega pritoka reke Reke se je razlila po dolini navzdol.

Vodni val je najbolj prizadel dolino potoka Posrtev.
Vodni val je najbolj prizadel dolino potoka Posrtev.  

BRCE, ILIRSKA BISTRICA > Vodni val je preplavil ozko brkinsko dolino in poplavil gospodarsko poslopje, klet s kurilnico, zunanjo kuhinjo in dvorišče družinske hiše turistične kmetije Bubec. Voda, ki se je razlila navzdol po dolini do odcepa za vas Brce, je preplavila cesto, ki je bila zaprta za promet. Občinski štab Civilne zaščite je po podatkih poveljnika Janka Slavca takoj angažiral gasilce in tudi pogodbeno izvajalsko podjetje Euro MB, saj je nanošeno vejevje in drevje zaprlo pot vodi pod sicer nizkim mostom ob domačiji.

Nanošeno vejevje in drevje je zaprlo pot vodi pod nizkim mostom ob domačiji Bubec, tako da je voda zalila klet in gospodarsko poslopje.

Gasilci iz Ilirske Bistrice so lahko prišli do ogrožene domačije prek vasi Brce in se po poljski poti spustili navzdol v dolino. Kot nam je povedal Matej Ličan, poveljnik PGD Ilirska Bistrica, je bilo najhuje ob osmih zjutraj, ko je voda zalila del gospodarskega poslopja in kleti do višine več kot pol metra.

Saša Zidar, ki spremlja vremenske razmere na Bistriškem, je postregel s podatkom, da je v noči na ponedeljek in do včeraj popoldne padlo na širšem bistriškem območju 80 litrov vode na kvadratni meter. Hudourniške padavine so bile izrazitejše v Brkinih ter na vzpetinah nad desnim bregom Reke, dolvodno od Ilirske Bistrice.

“Vodni val je povzročil na domačiji veliko škode, saj je odnesel vse ribe iz ribogojnice, voda pa je odnesla tudi prašiča in verjetno še kakšno domačo žival,” je povedal Ličan. Včeraj dopoldne je začela voda odtekati tudi zato, ker so sprostili strugo pod mostom. Nekaj težav je včerajšnje deževje povzročilo tudi drugod na Bistriškem. Voda je zalila hišo v Zarečici in ogrozila domačijo pod Premom. Zaradi podora zemlje pa je bil oviran tudi promet na regionalni cesti od Prema proti Čeljam.

Tudi na cesti proti Bubčevi domačiji se je sprožil manjši zemeljski vdor. Resnejše pa je stanje na ekološki kmetiji Kozlek na obrobju Ilirske Bistrice, kjer se je zemeljski plaz, ki ga je povzročile prejšnje deževje, začel pomikata navzdol za nekaj centimetrov na dan. Zemeljski plaz je zasul tudi del ceste Ilirska Bistrica - Podgrad, ki je bila nekaj časa zaprta za promet. Po informaciji Janka Slavca so jo cestarji kmalu očistili.

Na srečo tokratno deževje ni ponovno ogrozilo Zgornje Pivke razen tega, da se je nekoliko dvignila gladina jezera med Bačem in Knežakom. Na tem območju je bila namreč intenzivnost padavin manjša kot v dolini Reke in Brkinih. Pač pa je deževje, ki včeraj do popoldanskih ur skoraj ni prenehalo, povzročilo naraščanje vode v vodotokih na celotnem porečju Reke.

TOMO ŠAJN


Najbolj brano