Voda, zemlja in ruj z vrvico

V Veliki galeriji Ivana Varla v Kosovelovem domu razstavlja svoje slike domačinka Karmen Kastelic Pipan. Kot ljubiteljska slikarka daje prvič na ogled svojo novo tehniko umetniškega izražanja - kombinacijo vrvice in barv.

Karmen Kastelic Pipan se v Kosovelovem domu predstavlja z njej lastno novo izrazno tehniko  Foto: Bogdan Macarol
Karmen Kastelic Pipan se v Kosovelovem domu predstavlja z njej lastno novo izrazno tehniko  Foto: Bogdan Macarol

SEŽANA > Karmen Kastelic Pipan marsikateri Sežanec pozna kot pomočnico vzgojiteljice v Vrtcu Sežana, kjer dela že 25 let.

“Za hobi in sprostitev se z likovno umetnostjo ukvarjam že od otroštva, kar na nek način prenašam tudi na varovance v vrtcu. Preizkusila sem še v različnih tehnikah, od akrila, olja, akvarelov do svinčnikov in grafike. Pri slednji sem se pred dvema letoma vprašala, zakaj moram uporabljati globoki tisk, ko pa lahko slika reliefno izstopa navzven,” je opisala svojo umetniško pot, ki jo je pred dnevi pripeljala do odprtja razstave Ujeta nit. Ta je na 33 delih na ogled v Kosovelovem domu.

V kombinaciji na podlago nalepljene zvite vrvice, ki zamejuje polja, zapolnjena z akrilno maso, ter barvito skalo akrilnih barv si je dala duška. “Tematsko lahko izluščimo tri abstraktne, a prepoznavne podobe: vodo, zemljo in ruj. Njena dela na gledalca naredijo trojni vtis, zaradi sloga, zaradi bogatih barvnih odtenkov in zaradi poguma ob mešanju tematik, s katerim draži gledalca,” je povedal David Terčon, ki je odprl razstavo.

Da ob prijetni osvežitvi z inovativno razstavo umetnici, ki se tokrat predstavlja na tretji samostojni razstavi, ta tudi ni zadnja, pritrjuje tudi sama. “Umetniških idej imam še mnogo in občasno bi jih veljalo preverjati z odzivi publike. Res pa je, da ko razstavljaš, je isto, kot bi se slekel pred ljudmi,” je avtorica povzela svoja občutja.

Razstavo, ki bo na ogled še do 14. septembra, so ob odprtju z glasbeno podlago opremile umetničine službene kolegice, ki so se ob tej priložnosti predstavile kot izjemno muzikaličen zbor.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano