Vlada naj bi do konca leta odločila o usodi Lipice Turizma

Vlada naj bi predvidoma do konca leta odločila, kako bo rešila zaplete v Lipici Turizmu in javnem zavodu Kobilarna Lipica. Kot je ob današnjem obisku Lipice povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, je vlada enotna, da najde skupno rešitev. Odločala bo med dvema rešitvama.

Kot je ob današnjem obisku Lipice povedal minister za 
gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, je 
vlada enotna, da najde skupno rešitev.  Foto: STA
Kot je ob današnjem obisku Lipice povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, je vlada enotna, da najde skupno rešitev.  Foto: STA

LIPICA > "Možnost, ki jo zagovarja ministrstvo za gospodarstvo, je možnost tržne nadgradnje konja, lipicanca, kulturno-zgodovinskega spomenika, za katerega menimo, da mora v prihodnosti dati tudi ekonomski učinek," je dejal Počivalšek.

Sedanji javni zavod Kobilarna Lipica in družbo Lipica Turizem naj bi tako znova združili v enovito podjetje. Vendar taki rešitvi ni naklonjen minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan. Ta zagovarja rešitev, da mora ostati javni zavod v taki obliki, kot je sedaj, družba Lipica Turizem pa naj gre v stečaj ali se jo poskuša prodati.

Tej rešitvi niso naklonjeni zaposleni v Lipici, saj sta obe družbi medsebojno močno povezani in bi ena brez druge težko opravljali sedanje dejavnosti.

"To je situacija, v kateri država vsako leto nameni Kobilarni Lipica okoli 2,5 milijona evrov, na drugi strani pa imamo situacijo z Lipico Turizmom, ki je težka in iz leta v leto slabša," je še poudaril Počivalšek.

Sicer pa si je minister ogledal zaključevanje investicij v Kobilarni Lipica, za katere so iz evropskih kohezijskih skladov in državnega proračuna pridobili 5,6 milijona evrov.

Dela v okviru tretjega sklopa celovite ureditve zavarovanega območja Kobilarne Lipica se morajo zaključiti do konca tega meseca. Celoten projekt prenove je vreden 5,6 milijona evrov, denar pa je zagotovilo gospodarsko ministrstvo. 85 odstotkov denarja prihaja iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, 15 odstotkov pa bo zagotovila država.

Projekt vključuje prenovo graščine, muzeja kočij, kraške hiše in gostišča. Poleg tega se skozi prenovo s 14 posegi na krajinskih elementih oživlja kulturno krajino. Projekt prinaša še obnovljeno čistilno napravo, javno razsvetljavo in električne vodovode ter vzpostavitev optičnega omrežja.

Kobilarna Lipica bo tako po prenovi zasijala v lepši luči, precej manj jasna pa je usoda Lipice Turizma, ki skrbi za turistično ponudbo v Lipici. Slovenski državni holding (SDH) kot lastnik Lipice Turizma za zdaj še ni ponudil koncepta razvoja storitev v tem pomembnem členu turistične ponudbe Slovenije. Ves čas je v zraku tudi možnost stečaja podjetja, pojavljajo pa se tudi pozivi k državni pomoči.

SDH je sicer prav nedavno za direktorja Lipice Turizma za obdobje štirih let imenoval Darka Ravnikarja, v čemer zaskrbljeni zaposleni vidijo znak, da holding vendarle ni obupal nad podjetjem. Novega direktorja s polnim mandatom medtem še nima Kobilarna Lipica. Vlada je tako minuli teden kljub izbiri sveta zavoda Boštjana Bizjaka še četrtič imenovala za vršilca dolžnosti direktorja.

STA


Najbolj brano