Vlada mora Alukomnu plačati 2,6 milijona

2,5 milijona evrov, ki jih Alukomnu dolguje Mabra, poplača na podlagi menjalne predpogodbe Vlada Republike Slovenije, je s pravnomočnim sklepom odločilo ljubljansko okrajno sodišče maja letos. Zakaj torej Alukomen do novembra tega denarja ni prejel? In zakaj finančna uprava na podlagi tega sklepa ni pobotala 360.000 evrov, zaradi katerih je Alukomnovim delavcem prodala stroje, na katerih so delali?

Aprila je Finančna uprava na dražbi prodala skoraj nove Alukomnove stroje. Foto: Lea Kalc Furlanič
Aprila je Finančna uprava na dražbi prodala skoraj nove Alukomnove stroje. Foto: Lea Kalc Furlanič

KOMEN > Sklep Okrajnega sodišča v Ljubljani, ki smo ga včeraj pridobili v uredništvu, je nedvoumen: izvršba upnika Alukomen holding zoper dolžnika Mabra inženiring se “nadaljuje z novim izvršilnim sredstvom, in sicer: z rubežem denarne terjatve, ki jo ima dolžnik do svojega dolžnika: Republika Slovenije, Vlada RS, ki izvira iz Menjalne predpogodbe z dne 9.3. 2010”.

Sklep sodišča prišel nekaj dni prepozno

Ta sklep je torej tudi uradno potrdil to, kar ves čas trdijo v Komnu: da jim država dolguje 2,6 milijona evrov.

Toda v Komnu včeraj, skoraj šest mesecev po tem sklepu, denarja od vlade še niso prejeli. Odgovor sodišča, zakaj izvršbe ni izpeljalo do konca, pričakujemo danes.

Se je pa ob tem porodil dvom v izjave finančne uprave, ki je prejšnji teden zatrdila, da je izkoristila vse može načine za izterjavo 360.000 evrov Alukomnovih dolgov do države. Zakaj torej ni pobotala teh dveh dolgov, če je majski sklep sodišča tako jasen?

“Odločba sodišča je postala pravnomočna 12. maja letos, dražba premičnin družbe Alukomen holding pa je bila že aprila, torej tega ni bilo mogoče izvesti,” so nam včeraj odgovorili na finančni upravi.

Toda še pred tem sklepom ljubljanskega Okrajnega sodišča je o dolgu Mabre do Alukomna odločalo Okrožno sodišče v Ljubljani in že 6. novembra lani sklenilo, da lahko Alukomen od Mabre izterja 2,636.699 evrov z izvršbo. 3. decembra je postal sklep o izvršbi pravnomočen. “V skladu s predlaganimi izvršilnimi sredstvi in po opravljenih poizvedbah je sodišče sklep o izvršbi poslalo v izvrševanje 10. decembra 2013,” je zapisalo ljubljansko okrožno sodišče. A tudi iz tega naslova denarja v Komen še ni.

Mabra inženiring namreč denarja ni imela. Na finančni upravi so nam povedali, da so tudi oni poskušali 360.000 evrov Alukomnovega dolga poplačati pri Mabri in še enemu Alukomnovemu dolžniku. “Toda oba poskusa sta bila neuspešna. Eno podjetje je bilo v stečaju, eno pa nelikvidno,” je pojasnila Tjaša Baraga Naraločnik s finančne uprave.

Bo vlada končno plačala?

Ker izvršba pri Mabri ni uspela, je okrajno sodišče maja letos odločilo, da se lahko izvršba nadaljuje pri Mabrinem dolžniku - Republiki Sloveniji oziroma vladi v njenem imenu. Toda za Alukomen je ta sklep prišel prepozno. Stroje jim je finančna uprava zarubila že lani, dokončno pa prodala na dražbi aprila letos, torej le nekaj tednov pred sklepom sodišča, ki bi tudi finančni upravi morda omogočil pobot terjatev. Vsekakor sklep sodišča nedvomno potrjuje, da vlada dolguje Alukomnu 2,581.906 evrov, zraven pa še obresti. Zakaj tega še ni poravnala, bomo poskušali izvedeti danes.

Vprašanje pa je, ali bo, četudi bo vlada svoj dolg končno poravnala, denar v Komen še prišel pravočasno. “Delavci so na tleh. Da jim poberejo stroje, na katerih delajo, je nekaj najhujšega, kar se jim lahko zgodi,” je včeraj povedal direktor Alukomna holdinga Branko Terčon. Potem ko so jim prejšnji teden odpeljali stroje, te dni v hale nameščajo stare, toda vprašanje je, kako dolgo bodo delavci še pripravljeni delati s takšnimi odrekanji: “Bojim se, da bomo končali tako, kot sta že dve od šestih podjetij, ki smo gradili Dunajske kristale za Mabro: v stečaju,” pravi Terčon.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano